Libmonster ID: UA-12577

О. А. Бачинська (Одеса), Т. В. Чухліб (Київ)

Представницький форум із нагоди 15-річчя Науково-дослідного інституту козацтва при Інституті історії України НАНУ відбувся 26-27 травня 2012 р. в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова. Захід присвячувався пам'яті відомого українського історика Анатолія Діомидовича Бачинського (1933-1995 рр.).

Організаторами читань стали історичний факультет ОНУ імені І. І. Мечникова, Інсти тут історії України НАНУ, Науково-дослідний інститут козацтва при Інституті історії України НАНУ, кафедра історії України, відділ історії козацтва на Півдні України НДІ козацтва, Чорноморське гайдамацьке з'єднання, громадська ініціатива "Оновлення країни". Участь у заході взяли провідні фахівці-історики з України (Київ, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Одеса, Чернігів) та інших країн (Молдавія, Польща, Росія).

Відкрились читання привітаннями учасникам конференції від ректора ОНУ ім. І. І. Мечникова доктора педагогічних наук І. Коваля, та директора Інституту історії України НАНУ академіка НАН України В. Смолія. Пленарне засідання мало три доповіді. Перші дві були присвячені аналізу діяльності видатного вченого А. Бачинського, третя - здобуткам та перспективам Науково-дослідного інституту козацтва при Інституті історії України НАНУ.

У доповіді "40 років на службі Кліо: Анатолій Бачинський як видатний учений, дослідник історії козацтва на Півдні України" д-р іст. наук Т. Чухліб (Інститут історії України НАНУ) відзначив, що з 450 наукових та науково-популярних праць одеського історика, "спочатку студента Одеського університету, а потім співробітника Державного архіву Одеської області, професора Одеського національного університету імені І. Мечникова, заслуженого працівника культури України, кавалера болгарського ордену Кирила і Мефодія, очільника краєзнавчого громадського руху на Одещині четверта частина належить історії козацтва. Зокрема, "однією з головних ідей його дисертаційної праці стало вивчення місця і ролі козацтва у колонізаційних процесах на Півдні України протягом XVIII - першої половини XIX ст. (Одеса, 1969 р.). Промовистою виглядає та обставина, що першою й останньою прижиттєвою публікаціями вченого стали статті з історії українського козацтва. У 1994 та 1995 рр. вийшли його книги про Задунайську Січ і козацтво на Півдні України (у співавторстві з О. А. Бачинською), які підсумували майже 40-річне служіння Анатолія Бачинського вибагливій Кліо - музі всіх талановитих істориків світу". Значну кількість напрямів з історії козацтва, започаткованих Анатолієм Діомидовичем, - історія задунайського козацтва, козацьких формувань після 1775 р., життя козаків на Одещині - продовжили його учні.

Д-р. іст. наук В. Хмарський (ОНУ імені І. І. Мечникова) в доповіді "Анатолій Бачинський у кафедральному колі: до просопографічного портрета університетських

стр. 222

істориків-україністів" звернувся до іншого аспекту діяльності А. Бачинського. Розпочавши свій виступ зі студентських років цього історика, він показав його зростання, формування наукових інтересів під впливом талановитих викладачів історичного факультету - С. Ковбасюка, П. Каришковського. В. Хмарський проаналізував можливості наукової роботи А. Бачинського у складних умовах кінця 1960-1970-х рр.

Ґрунтовний аналіз діяльності Науково-дослідного інституту козацтва при Інституті історії України НАНУ пролунав у доповіді д-ра іст. наук О. Бачинської (ОНУ імені І. І. Мечникова). Було відзначено основні напрями роботи його співробітників за 15 років. Одним із них стало видання наукових та науково-популярних праць з історії козацтва, іншим - організація різних конференцій, семінарів, круглих столів, лекцій і презентацій. Не менш важливим аспектом діяльності співробітників цього наукового підрозділу стала ініціатива й участь у підготовці увічненні пам'яті окремих персоналій з козацької історії, що втілилося у встановлення пам'ятників і пам'ятних дошок, а також охороні заповідних комплексів в Україні. За ці роки з'явилися філії НДІ козацтва у Запоріжжі, Донецьку, Дніпропетровську, Чернігові, Чигирині, Нікополі й Одесі, де студіюються регіональні аспекти історії козацтва, виходять друком періодичні видання - "Козацька спадщина", "Січеславський альманах", "Запорозька старовина" та "Чорноморська минувшина". Співробітникам спеціалізованої науково-дослідної інституції за цей період вдалося значно розширити тематику студій з історії українського козацтва, розкрити раніше "небажані" теми, переосмислити вже досліджені, визначити напрями подальшої роботи.

Основні питання, розглянуті дослідниками під час наукових читань, були пов'язані з актуальними проблемами розвитку Південної України і, зокрема, Одеси у XVI-XX ст., роллю та значенням козацтва в історії України і Європи. У рамках цих напрямів працювали секції: "Історіографія та джерела з історії Південної України", "Роль А. Д. Ба чинського в дослідженні історії краю", "Історія козацтва в джерелах", "Козацтво в політичній, соціальній та етнічній історії України XVI - початку XVIII ст.", "Козацтво в "післякозацьку добу": Кінець XVIII-XX ст.", "Придунайські землі в історії України та Центральної Європи XVIII-XX ст.", "Одеса в контексті розвитку південноукраїнського регіону XIX-XX ст.", "Актуальні проблеми дослідження регіоналістики Південної України XVIII-XX ст.".

Назви секцій відображали основні аспекти роботи співробітників НДІ козацтва та його філій, а також напрями досліджень проф. А. Бачинського (в рамках конференції працювала студентська секція, де свої розробки презентували студенти історичного факультету ОНУ імені І. І. Мечникова). Із доповідями виступили канд. іст. наук. І. Гирич (Київ; "Одеса серед інших інтелектуальних центрів української суспільно-політичної думки кінця XIX - початку XX ст."), д-р іст. наук. ЯФедорук (Київ; "Українська проблематика на Віленських переговорах між Річчю Посполитою і Росією восени 1656 р."), д-р іст. наук С. Леп'явко (Чернігів; "Динаміка чисельності козацького війська в кінці XVI - початку XVII ст."), канд. іст. наук. І. Нікульча (Кишинів; "Нормативно-правове забезпечення окупаційної політики Румунії на українських землях між Дністром та Бугом у 1941-1944 рр."), канд. іст. наук. В. Кушнір (Одеса; "Біографічний метод у дослідженнях А. Д. Бачинського"), д-р іст. наук Т. Гончарук (Одеса; "Місце Одеси в історії чумацького промислу XVI-XIX ст."), д-р іст. наук М. Михайлуца (Одеса; "Влада, населення і армія в умовах радянізації Південної Бессарабії після визволення її Червоною армією (1944-1945)"), канд. іст. наук. Н. Петрова (Одеса; "Проблема формування етнічного складу населення Буджака в науковій спадщині А. Д. Бачинського").

Під час обговорення було залучено нові джерела для вирішення питань історії козацтва, у тому числі документи Османської імперії, картографічні матеріали XVIII ст.,

стр. 223

документальні матеріали з архіві Російської Федерації. У рамках наукових читань відбувалися презентації нових видань з історії козацтва: монографій Т. Чухліба "Гетьмани України-Руси" (Донецьк, 2012 р.), Я. Федорука "Віленський договір 1656 р.: східноєвропейська криза і Україна в середині XVII ст." (Київ, 2011 р.) і О. Дорошенко "Рід Скаржинських в історії Південної України (середина XVIII - початок XX ст.)" (Миколаїв, 2011 р.); збірника наукових праць "Чорноморська минувшина" (Одеса, 2011, вип. 6) та наукових нарисів "Євген Чикаленко в процесі українського націотворення" (Одеса, 2012 р.).

27 травня 2012 р. учасники читань відвідали музей і фортецю в м. Бендери та с. Варниця (Республіка Молдова) - пам'ятні місця, пов'язані з гетьманом І. Мазепою, шведським королем Карлом XII та історичними подіями 1709 р.

За підсумками роботи Міжнародних наукових читань "Південна Україна: козацька та післякозацька доба" було сформульовано та ухвалено рішення видати збірку матеріалів за їх результатами; сформувати іменний фонд А. Д. Бачинського в науковій бібліотеці ОНУ імені І. І. Мечникова до 80-річчя з дня народження історика (2013 р.); рекомендувати Чорноморському гайдамацькому з'єднанню звернутися до консульства Республіки Молдова з пропозицією встановити пам'ятник гетьманові І. Мазепі в м. Бендери; започаткувати щорічну премію імені А. Д. Бачинського для найкращого українського та зарубіжного вченого-козакознавця.


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/МІЖНАРОДНІ-НАУКОВІ-ЧИТАННЯ-ПІВДЕННА-УКРАЇНА-КОЗАЦЬКА-ТА-ПІСЛЯКОЗАЦЬКА-ДОБА

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Janny RodariКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Janny

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

О. А. Бачинська, Т. В. Чухліб, МІЖНАРОДНІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ "ПІВДЕННА УКРАЇНА: КОЗАЦЬКА ТА ПІСЛЯКОЗАЦЬКА ДОБА" // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 16.01.2023. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/МІЖНАРОДНІ-НАУКОВІ-ЧИТАННЯ-ПІВДЕННА-УКРАЇНА-КОЗАЦЬКА-ТА-ПІСЛЯКОЗАЦЬКА-ДОБА (дата обращения: 26.04.2024).

Найденный поисковым роботом источник:


Автор(ы) публикации - О. А. Бачинська, Т. В. Чухліб:

О. А. Бачинська, Т. В. Чухліб → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Janny Rodari
Одесса, Украина
194 просмотров рейтинг
16.01.2023 (466 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
КИТАЙ И МИРОВОЙ ФИНАНСОВЫЙ КРИЗИС
Каталог: Экономика 
16 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТУРЦИЯ: ЗАДАЧА ВСТУПЛЕНИЯ В ЕС КАК ФАКТОР ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ
Каталог: Политология 
27 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VASILY MARKUS
Каталог: История 
32 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
32 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
36 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
36 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
38 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
41 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
46 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
46 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

МІЖНАРОДНІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ "ПІВДЕННА УКРАЇНА: КОЗАЦЬКА ТА ПІСЛЯКОЗАЦЬКА ДОБА"
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android