Libmonster ID: UA-12726

О. Л. Осіпян (Краматорськ)

Захід відбувся 29-30 березня 2012 р. у Флоренції. Організаторами конференції виступили кафедра античності, середньовіччя, Відродження та лінґвістики Флорентійського університету, кафедра іноземних мов і літератур Веронського університету, Польський інститут у Римі та Асоціація славістів Італії. Організаційний комітет очолили професори Марчелло Ґарцаніті (Флоренція) та Джованна Сєдіна (Верона). На конференцію було запрошено десять доповідачів із Польщі, України, Білорусії, Литви та Італії.

Перша секція присвячувалася питанням впливу латиномовної поезії на формування ідентичності в ранньомодерній Польщі (головував професор Лу'іджі Маринеллі). Загальний огляд розвитку латиномовної поезії в Польщі та Литві XVI - XVIII ст. було подано в доповіді Войчеха Миколайчака "Антична та християнська спадщина в латинській поезії ренесансної й барочної Польщі". Пьотр Урбанський у своїй доповіді "Ідентичність у неолатинський поезії єзуїтів Польщі (Сарбевський, Інес) XVII ст."

стр. 220

зосередив увагу на творах двох авторів - єзуїтів Сарбевського та Інеса. Найбільш інноваційною за використаним методичним інструментарієм видалася нам доповідь Якуба Нсдзведзя "Як Верґілій конструював литовську ідентичність у XVI ст.?". Автор розповів про те. як базові сюжетні лінії та образи "Енеїди" Веріілія було використано в конструюванні легенди про римське походження литвинів.

Друга секція (її роботу очолила професор Джованна Броджі-Беркофф) сфокусувалася довкола проблем впливу античних авторів на твори, написані на українських землях авторами різного походження у XVI - XVII ст. Засідання відкрила доповідь Валентини Миронової "Античні автори в агіографії Києво-Могилянської академії XVII ст.", яка спровокувала жваву дискусію довкола семантики "саду" ("вертоград}7") в барочній літературі. У ході обговорення учасники заходу торкалися проблеми рецепції античної спадщини в українській барочній літературі. Доповідь Олександра Осіпяна "Конструювання шляхетних предків та нешляхетних сусідів: використання "Германії" й "Анналів" Корнелія Тацита в "Потрійному Львові" Ю. Б. Зиморовича у 1650-х - 1670-х рр." було присвячено проблемі конструювання "корисного минулого". Дослідник звернув увагу присутніх на формування уявлень про минуле у ході судового конфлікту між міським магістратом та вірменською громадою у Львові, а також на те, як інтереси львівського патриціату знайшли відбиток в історичному творі Ю. Б. Зиморовича, який, своєю чергою, мав вплинути на соціальну реальність. Завершувала роботу секції доповідь Джованни Сєдіної "Мудрість гідності: поема "Iter laureatum" Іоасафа Кроковського". Авторка підкреслила, що поезія "києво-могилянського кола" була пов'язана з риторикою, мала ужитковий характер і виконувала соціополітичні функції (перш за все панегірики).

Засідання третьої секції відбувалося ЗО березня під головуванням професора Джованни Сєдіної, її учасники переважно концентрували свою увагу на Великому князівстві Литовському. Першою була доповідь Сиґітаса Нарбутаса "Latinitas у Великому князівстві Литовському: хронологія, особливості та сприйняття". Доповідач виокремив три періоди становлення латиномовного письменництва, освіти та книгодрукування у Литві. Друковані твори за тематикою С. Нарбутас розподілив на три групи: 1) красне письменство (поезія, риторична проза, драматургія); 2) релігійна література; 3) твори з вільних мистецтв та підручники. Серед творів античних авторів, надрукованих у Литві у XVI - XVII ст., явним фаворитом був Цицерон, промови якого видавалися п'ять разів. Загалом у книгодрукуванні до кінця XVII ст. домінували латиномовні книжки, яких за це століття було видано авторами з Великого князівства Литовського 1175 назв, тоді як польською - 818, а литовською - лише 59. Жанна Некрашевич-Коротка зосередила свою увагу на латинській епічній поезії як чиннику національної ідентифікації в писемній культурі країн Центральної та Східної Європи XVI - XVII ст. У доповіді підкреслювалася роль "Енеїди" Вергілія як зразка для епічної поезії доби Ренесансу та раннього бароко, продемонстровано її вплив на ґлорифікацію перемог польсько-литовської зброї в XV - XVII ст. Було зазначено, що на відміну від Західної Європи, де з XVI ст. дедалі більше авторів зверталося до національних мов, у Литві епічна поезія й надалі залишалася латиномовною. Дайнора Поцюте звернула увагу присутніх на ранні протестантські сповідання віри у Великому князівстві Литовському та латинську спадщину, що було предметом ЇЇ доповіді.

Загалом робота конференції відбувалась у творчій атмосфері, захід привернув увагу як італійських славістів, так і латиністів.


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/МІЖНАРОДНА-КОНФЕРЕНЦІЯ-ЛАТИНСЬКА-СПАДЩИНА-ПОЛЬША-ЛИТВА-РУСЬ-ВПЛИВ-ЛАТИНСЬКОЇ-СПАДЩИНИ-НА-РОЗВИТОК-ІДЕНТИЧНОСТЕЙ-НА-ЗЕМЛЯХ-КОРОНИ-ПОЛЬСЬКОЇ-ТА-ВЕЛИКОГО-КНЯЗІВСТВА-ЛИТОВСЬКОГО-ІСТОРІЯ-МОВА-ЛІТЕРАТУРА-МОДЕЛЮВАННЯ-ЗРАЗКІВ-КУЛЬТУРИ-ТА-МЕНТАЛЬНОСТІ

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Petro SemidolyaКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Petro

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

О. Л. Осіпян, МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 21.03.2024. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/МІЖНАРОДНА-КОНФЕРЕНЦІЯ-ЛАТИНСЬКА-СПАДЩИНА-ПОЛЬША-ЛИТВА-РУСЬ-ВПЛИВ-ЛАТИНСЬКОЇ-СПАДЩИНИ-НА-РОЗВИТОК-ІДЕНТИЧНОСТЕЙ-НА-ЗЕМЛЯХ-КОРОНИ-ПОЛЬСЬКОЇ-ТА-ВЕЛИКОГО-КНЯЗІВСТВА-ЛИТОВСЬКОГО-ІСТОРІЯ-МОВА-ЛІТЕРАТУРА-МОДЕЛЮВАННЯ-ЗРАЗКІВ-КУЛЬТУРИ-ТА-МЕНТАЛЬНОСТІ (дата обращения: 27.04.2024).

Найденный поисковым роботом источник:


Автор(ы) публикации - О. Л. Осіпян:

О. Л. Осіпян → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Petro Semidolya
Krivoy Rog, Украина
57 просмотров рейтинг
21.03.2024 (37 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
КИТАЙ И МИРОВОЙ ФИНАНСОВЫЙ КРИЗИС
Каталог: Экономика 
17 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТУРЦИЯ: ЗАДАЧА ВСТУПЛЕНИЯ В ЕС КАК ФАКТОР ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ
Каталог: Политология 
27 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VASILY MARKUS
Каталог: История 
32 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
32 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
37 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
39 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
42 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
47 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
47 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТОРГОВО-ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ПОЛИТИКА ЕС В СРЕДИЗЕМНОМОРЬЕ: УСПЕХИ И НЕУДАЧИ
Каталог: Экономика 
56 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android