Libmonster ID: UA-12721

Ю. А. Мицик (Київ), І. Ю. Тарасенко (Київ)

13 жовтня у с. Руда Жидачівського району Львівської області в Музеї-меморіалі гетьмана Івана Виговського відбулися VII наукові читання, присвячені цій відомій історичній постаті. Наукові заходи не випадково проводяться у с. Руда, адже тут була маєтність І.Виговського і село є місцем його можливого поховання. Читання, започатковані директором Львівської національної галереї мистецтв, Героєм України Борисом Григоровичем Возницьким, уперше були проведені по його смерті (його світлу пам'ять присутні вшанували хвилиною мовчання).

Відкрив читання наук. співроб. Львівської національної галереї мистецтв С. І. Ревуцький, потім слово було надано її генеральному директорові, дочці Б. Г. Воз ниць кого, - Л. Б. Разумковій, котра доповіла про роботу з підготовки експозиції Жидачівського

стр. 223

краєзнавчого музею, в якому важливе місце буде відводитися гетьману І. Виговському. Доповідач О. Данилишин розповів про розвиток краєзнавства в цьому районі, зокрема проведення записів спогадів ветеранів УПА. Вступна частина читань була завершена привітанням учасників конференції представники Жидачівської райдержадміністрації.

Після короткої перерви почалася безпосередньо робота конференції. Д-р іст. наук, пров. наук. співроб. Інституту історії України НАНУ Т. Чухліб виступив із доповіддю "Невідоме з історії родоводу Виговських", в якій повідомив про могилу Петра Виговського (очевидно, онук гетьмана; помер у 1697 р.), виявлену у Ґданську. Д-р іст. наук, пров. наук. співроб. Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАНУ Я. Федорук запропонував слухачам доповідь "Епоха гетьмана Івана Виговського у дослідженнях Василя Герасимчука", в якій наголосив на доробку В. Герасимчука у цій науковій проблемі, вирізнив характерні риси його історичних поглядів, зокрема вказав на різницю у його баченні в цьому контексті Правобережної і Лівобережної України, Гадяцької унію як перехідного етапу, що міг привести до звільнення усіх етнічних земель, наголосив на впливі В. Липинського на погляди В. Герасимчука. Д-р іст. наук, зав. відділом Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАНУ В. Брехуненко у своїй доповіді "Іван Виговський та його концепція України як держави" акцентував на ролі І.Виговського у будівництві Української держави, зокрема вказав, що саме цей гетьман уживав термін "Україна" не в регіональному контексті, а для окреслення усіх етнічних українських земель.

Д-р іст. наук, зав. відділом Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАНУ Ю. Мицик та канд. іст. наук, наук. співроб. того ж Інституту І. Тарасенко у спільній доповіді "Популярна польська книга про Івана Виговського" приділили увагу праці польського дослідника Лукаша Оссолінського "Rzecz o hetmanie Wyhowskim" (Warszawa, 2009), яка була удостоєна в Польщі премії відомого публіциста, автора кількох науково-популярних книг з історії Речі Посполитої Павла Ясениці (Леона Бейнара). Було відзначено, що Л. Оссолінський у своїй праці припустився ряду помилок і трактовок у дусі сенкевичівських упереджень, і його книга в цілому належить лише до популярного жанру. На завершення Ю. Мицик представив перший том своєї нової археографічної праці "Джерела з історії Національно-визвольної війни 1648-1658 рр." (Київ, 2012). Канд. іст. наук, заст. генерального директора Львівської національної галереї мистецтв В. Пшик оголосив доповідь на тему "Козацький мартиролог доби Руїни".

Наступні виступаючі звернулися до біографій діячів доби І.Виговського. Так, ст. наук. співроб. Чигиринського заповідника Н. Кукса у повідомленні "Данило Виговський: нотатки до політичного портрету" зупинилася на біографії полковника Данила Виговського - "правої руки" гетьмана, а д-р іст. наук, доцент кафедри історії України Української академії друкарства М. Пасічник у своєму виступі "Переяславський полковник Тиміш Цицюра" акцентував увагу на основних моментах біографії антагоніста І.Виговського - переяславського полковника Тимоша Цицюри.

У повідомленнях д-р іст. наук, проф., завідувач кафедри Львівського національного університету імені Івана Франка Л. Войтович ("Козацька піхота: організації, озброєння та підготовки на тлі європейської лінійної піхоти") та канд. іст. наук, ст. наук. співроб. Інституту історії України НАНУ Б. Черкас ("Воєнне мистецтво українського козацтва: порівняльний аналіз") зупинилися на особливих і спільних рисах козацького воєнного мистецтва у порівнянні з західноєвропейським. Зокрема Л. Войтович розвіяв деякі стереотипи (наприклад, про влучність стрільби на коні з "яничарки"), наголосив на

стр. 224

сильних і слабких сторонах козацької піхоти. Б. Черкас також презентував свою нову книгу "Синьоводська битва 1362 р.".

Наприкінці читань депутат постійної комісія з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради О. М. Стахів привітав його учасників та виконав кілька українських народних пісень у супроводі бандуриста. Потім науковці прибули до Жидачева, де ведеться робота з підготовки приміщення майбутнього краєзнавчого музею, для обговорення його концепції та експозиції.

Завершуючи наукове зібрання, її учасники запропонували видати друком свої доповіді й повідомлення (як це робилося після двох останніх читань) і присвятити цей збірник пам'яті Б. Г. Возницького.


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/VII-НАУКОВІ-ЧИТАННЯ-ПРИСВЯЧЕНІ-ГЕТЬМАНОВІ-ІВАНОВІ-ВИГОВСЬКОМУ

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Petro SemidolyaКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Petro

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Ю. А. Мицик, І. Ю. Тарасенко, VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 11.03.2024. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/VII-НАУКОВІ-ЧИТАННЯ-ПРИСВЯЧЕНІ-ГЕТЬМАНОВІ-ІВАНОВІ-ВИГОВСЬКОМУ (дата обращения: 27.04.2024).

Найденный поисковым роботом источник:


Автор(ы) публикации - Ю. А. Мицик, І. Ю. Тарасенко:

Ю. А. Мицик, І. Ю. Тарасенко → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Petro Semidolya
Krivoy Rog, Украина
132 просмотров рейтинг
11.03.2024 (47 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
КИТАЙ И МИРОВОЙ ФИНАНСОВЫЙ КРИЗИС
Каталог: Экономика 
17 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТУРЦИЯ: ЗАДАЧА ВСТУПЛЕНИЯ В ЕС КАК ФАКТОР ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ
Каталог: Политология 
28 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VASILY MARKUS
Каталог: История 
33 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
33 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
37 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
37 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
39 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
42 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
47 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТОРГОВО-ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ПОЛИТИКА ЕС В СРЕДИЗЕМНОМОРЬЕ: УСПЕХИ И НЕУДАЧИ
Каталог: Экономика 
56 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android