Libmonster ID: UA-10914


Якщо ви проводите багато годин за улюбленою машиною, і реальний світ перестав вас цікавити - ви потрапили в лабети світового павутиння

Сьогодні ми навіть не уявляємо свого життя без цих розумних машин. Здається, вони стають у пригоді кожному. Адже без роботи за комп'ютером вже не уявляє себе ані знаний вчений, ані пересічна домогосподарка чи пересічний сучасний школяр. Так, користь цього винаходу минулого століття очевидна і незаперечна. Але чи має таке тісне співіснування людини і високотехнологічної машини свої негативні наслідки? Звісно, має.

Тривала робота за комп'ютером негативно впливає на багато функцій нашого організму. Шкоди зазнають нервова, ендокринна, імунна, репродуктивна системи, під негативний вплив підпадає зір та кістково-м'язовий апарат... А відтак, розвиваються різноманітні хвороби - від проблем із зором до варикозного розширення судин. Звісно, всі ці недуги можна "заробити" і без комп'ютера. Просто розумна машина є ще однією ланкою в своєрідному ланцюжку нездорового способу життя - недостатній відпочинок, малорухомий спосіб життя, неорганічне харчування.

Безперечно, всі ці набуті недуги матимуть вплив і на психічний стан. Проте, хотілося б привернути особливу увагу до впливу саме комп'ютера, що безпосередньо пов'язаний із нашою психікою. Тут варто наголосити, що в першу чергу на наш психічний стан впливають, так би мовити, віртуальні речі, такі як інтернет чи електронні ігри. Вони "затягують" до своєї павутини так міцно, що люди нерідко потрапляють у маніакальну залежність, яку фахівці називають інтернетоманія чи ігроманія.

Перш за все, слід зазначити, що йтиметься про багатого динне сидіння перед монітором. Друге - ми маємо на увазі людей, котрі проводять свій час у чатах, форумах, за іграми, а не працюють в інтернеті. Люди, які проживають своє життя в інтернеті, потребують соціальної допомоги, у них виникають великі труднощі при спілкуванні в реальному житті, вони відчувають невдоволеність, страждають від низької самооцінки, закомплексованості. І всі ці проблеми намагаються вирішити за допомогою інтернету. Бездушне світове павутиння починає провокувати і зазивати до себе: "Заходь у чат, представляйся ким завгодно і розпочинай нове життя!" І люди поспішають зануритись у безпечне для них середовище, без будь-якої відповідальності та жодних обов'язків.

Якщо розібратися, така ситуація породжує замкнене коло. Оскільки такі люди лише поглиблюють ті негативні риси характеру, від яких варто було б позбавлятись. Крім того, вони набувають нових, надто небезпечних рис. Скажімо, втеча від реальності. Адже віртуально так легко змінити вік, стать, соціальний статус та ще багато чого, на що вистачить фантазії та глузду. Безперечно, такий спосіб життя пронизує всі рівні існування людини. Вона починає мислити і жити по-іншому...

Для того щоб вчасно помітити та запобігти патологічним проявам, бажано знати про них якомога більше, адже той, хто володіє інформацією, керує ситуацією. Ось які психологічні симптоми може відчувати людина, якщо вона входить до групи ризику інтернетзалежних.

* Гарне самопочуття, навіть ейфорія за комп'ютером.

* Нездатність зупинитись.

* Збільшення кількості часу, проведеного за комп'ютером.

* Нехтування сім'єю, друзями.

* Відчуття порожнечі, депресії, роздратування за відсутності можливості "поспілкуватися" з комп'ютером.

* Неправдива інформація роботодавцям та членам родини про свою діяльність.

* Проблеми з роботою чи навчанням.

Небезпечними сигналами є також:

* Нав'язливе бажання постійно перевіряти електронну пошту.

* Смакування наступного сеансу он-лайн.

* Збільшення часу, проведеного он-лайн.

* Збільшення кількості грошей, витрачених онлайн.

Власне, всі ці симптоми можна зустріти у людей з будь-якою іншою залежністю - чи то алкогольною, чи то наркотичною тощо, з часом, якщо не вживати ніяких заходів, патологічний стан може лише поглиблюватись, перетворюючись на манію. Відчуваючи ейфорію біля комп'ютера, люди водночас культивують у собі неврівноваженість, неуважність, неакуратність, самоізоляцію, втрату будь-яких звичних цінностей, нівелювання внутрішніх орієнтирів, зневажливе ставлення до близьких.

До речі, величезна помилка тих, хто живе поруч з інтернетзалежними родичами, в тому, що всі ті якості, які ми навели вище, вони сприймають на свій рахунок, намагаючись достукатись до етичних норм залежної людини. І це є великою помилкою. Ці люди хворі, і їхня хвороба призводить до глибоких змін особистості, появи нових, досить неприємних рис характеру.

І ще на одному аспекті цієї проблеми хочеться особливо наголосити. Якщо дорослі люди роблять свій вибір більш-менш свідомо, то діти стають заручниками способу життя своїх батьків. На жаль, крім комп'ютероманії існує багато інших побічних ефектів, що їх породжує тривале спілкування з комп'ютером. Діти швидко пристосовуються до оточуючого середовища, це стосується і комп'ютерного світу також. Більшість змін не помітні одразу, їх може розпізнати і визначити лише досвідчений педагог або психолог. Наприклад, це може позначитися на емоційному рівні - підвищена агресивність, спалахи насильства. Інше спостереження свідчить, що діти перестають фантазувати, вони не здатні створювати власні візуальні образи, з важкістю узагальнюють і аналізують інформацію. Комп'ютер може спричинити тривалі порушення в галузі психічного і інтелектуального розвитку дітей. У так званого комп'ютерного покоління гірше працюють певні види пам'яті, спостерігається емоційна незрілість, безвідповідальність.

Зрештою, компьютер може стати другом або заклятим ворогом, може допомогти в біді, а може додати безліч проблем, може допомогти знайти однодумців, а може призвести до повної самотності. Врешті-решт, все в наших власних руках, бо ми і є ковалями власного щастя, особистої долі.

Матеріали на сторінках "Охорона здоров'я" підготувала Антоніна Лівандовська.

КОМЕНТАР

Ольга Сіренко, соціальний психолог

Надмірне та хворобливе захоплення комп'ютерними іграми можна розглядати як певний різновид аддиктивної поведінки, тобто виникненням залежності від певного заняття. Слід зазначити, що офіційна медицина визнала залежність людини від комп'ютерних ігор, що відображається на її способі життя, медичною проблемою. Новий вид розладу отримав назву "кібернетична лудоманія".

У психологічній літературі навіть з'явилося поняття "кібервдова". Кохані та дружини чоловіків, які занадто захоплені іграми або інтернетом, позбавлені звичних радощів та проблем сімейного життя. Ситуація складається таким чином, що дві людини живуть у різних реальностях. При фактичній фізичній наявності чоловіка, жінка в соціальному та психологічному сенсі лишається самотньою. У Мережі можна продавати та купувати, навчатися, спілкуватися, творити, заводити романи та навіть займатися сексом. І хоча Інтернет-залежність, як окремий розлад, ще не отримала офіційного визнання медиків, така альтернатива соціального життя викликає занепокоєння багатьох психологів." Так, Кімберлі Янг у своїх роботах розглядає "інтернет залежність" як широкий термін, що означає велику кількість проблем поведінки і контролю над потягами до різноманітних занять у кіберпросторі.

Можна скільки завгодно говорити, що у людини є свобода вибору, і вона сама може обирати реальність, в якій їй існувати. В будь-якому разі на фізіологічному рівні життя в інтернет реальності є неприродним для людини. Гіподинамія є однією з найболючіших проблем для сучасних медиків. Розвиток технологій, що так полегшив наше життя, призводить до зниження м'язової діяльності людини і, як наслідок, до проблем зі здоров'ям.


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/У-комп-ютерних-тенетах

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Україна ОнлайнКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Libmonster

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Антоніна Лівандовська, У комп'ютерних тенетах // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 22.06.2018. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/У-комп-ютерних-тенетах (дата обращения: 25.04.2024).

Найденный поисковым роботом источник:


Автор(ы) публикации - Антоніна Лівандовська:

Антоніна Лівандовська → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Україна Онлайн
Kyiv, Украина
408 просмотров рейтинг
22.06.2018 (2134 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
КИТАЙ И МИРОВОЙ ФИНАНСОВЫЙ КРИЗИС
Каталог: Экономика 
15 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТУРЦИЯ: ЗАДАЧА ВСТУПЛЕНИЯ В ЕС КАК ФАКТОР ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ
Каталог: Политология 
26 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VASILY MARKUS
Каталог: История 
31 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
31 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
35 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
35 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
37 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
40 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
45 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
45 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

У комп'ютерних тенетах
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android