Libmonster ID: UA-12202
Автор(ы) публикации: Марія БЄЛЯЄВА


Рівень правової освіти в навчальних закладах Києва досить високий

Більшість юних киян обізнані із законодавчими актами, які можуть бути застосовані для захисту прав дитини. Про це свідчать результати дослідження "Вивчення діяльності управлінь освіти виконавчих органів районних у місті Києві рад щодо організації правової освіти та виховання в навчальних закладах столиці", проведеного Центром моніторингу столичної освіти. У дослідженні брали участь учні 9-10 класів, учителі та представники адміністрацій загальноосвітніх навчальних закладів.

Інформацію про власні права діти одержують на уроках у своїх навчальних закладах і виявляють інтерес до подальшого вивчення питань правової грамотності. Водночас третина опитаних школярів не усвідомлює невіддільності прав від обов'язків і вважає, що поводитися треба так, аби, насамперед, було зручно їм. Недостатньо учні поінформовані і про роботу дитячих або молодіжних організацій, шкільних органів самоврядування. Школярів запитали, які права, на їхню думку, порушуються найчастіше. Усі учасники опитування зазначили, що це право дитини на якісну медичну допомогу, натомість права учнів у навчальних закладах порушуються досить рідко.

Що стосується діяльності самих столичних шкіл, то в них систематично проводиться профілактична робота з питань прав людини: бесіди, тижні правових знань, лекції та семінари з роз'яснення чинного законодавства України, юридичні консультації. Утім, існують прогалини в індивідуальній профілактичній роботі зі школярами: 50% опитаних класних керівників не володіють інформацією про учнів свого класу, які виховуються в проблемних, неблагополучних родинах, а також схильних до протиправної поведінки, хоча школа надає соціальну підтримку дітям, котрі опинились у складних життєвих обставинах.

НАЙКРАЩІ У ПРАВІ

У Києві оголосили переможців огляду-конкурсу на найкращу організацію правової освіти та виховання в навчальних закладах міста у 2008 - 2009 навчальному році. Найліпше виховують і навчають права в Державному професійно-технічному навчальному закладі "Міжрегіональний центр ювелірного мистецтва м. Києва", ліцеї "Універсум" та спеціалізованій школі N 209.

Так, у Міжрегіональному центрі ювелірного мистецтва працює лекторій правових знань, теми якого пов'язані із захистом прав дитини, чинним законодавством України, правами та обов'язками окремої людини чи родини. Щороку в грудні там проводиться тиждень правознавства, конкурс стінних газет і рефератів. Окрему увагу в Центрі приділяють запобіганню правопорушенням - індивідуальну роботу з учнями проводять класні керівники та психологи, до тренінгів залучають соціальні служби. Рада профілактики, до якої належать класні керівники, психолог, вихователі, голова учнівського парламенту, стежить за поведінкою учнів та розглядає порушення. Як розповіла "Вечірці" завідувач з виховної роботи ще одного переможця огляду - школи" N 209 - Ганна Гмиря, у них працює кафедра історії права, а учні є постійними учасниками конкурсів МАН у секції "Правознавство" й за 5 останніх років посіли 20 призових місць. У системі шкільного самоврядування існує комітет прав освіти, що надає юридичні консультації учням, а також правовий університет для дітей і батьків. Як результат правового виховання та освіти в школі, жоден школяр не потрапив на облік у правоохоронні органи, а 28 випускників протягом останніх 5 років стали студентами юридичних факультетів.

Матеріали підготувала Марія БЄЛЯЄВА


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Столичні-школярі-знають-свої-права

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Україна ОнлайнКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Libmonster

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Марія БЄЛЯЄВА, Столичні школярі знають свої права // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 16.12.2021. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Столичні-школярі-знають-свої-права (дата обращения: 27.04.2024).

Найденный поисковым роботом источник:


Автор(ы) публикации - Марія БЄЛЯЄВА:

Марія БЄЛЯЄВА → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Україна Онлайн
Kyiv, Украина
134 просмотров рейтинг
16.12.2021 (863 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
КИТАЙ И МИРОВОЙ ФИНАНСОВЫЙ КРИЗИС
Каталог: Экономика 
17 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТУРЦИЯ: ЗАДАЧА ВСТУПЛЕНИЯ В ЕС КАК ФАКТОР ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ
Каталог: Политология 
28 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VASILY MARKUS
Каталог: История 
33 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
33 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
37 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
37 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
39 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
42 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
47 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
47 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

Столичні школярі знають свої права
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android