Libmonster ID: UA-10746
Автор(ы) публикации: Леся ПЕТРОВА


(Закінчення. Початок у N 103 (4103)).

Відповідно до сучасного сімейного законодавства шлюбним контрактом неможливо врегулювати особисті відносини (виконання подружніх обов'язків, неправду, зраду тощо), але якщо добре подумати, то можна створити економічні умови, щоб вас: палко кохали, не обманювали і не зраджували. Наприклад, обумовити, що в разі розлучення через невірність одного з подружжя як штраф винна сторона передає у вашу власність те, що винному дуже шкода. Створюючи економічні умови, ви забезпечуєте стабільність свого шлюбу надійніше, ніж прямо записуючи ціну неправди чи зради. Щоб краще адаптувати це питання відповідно до інтересів стабільності шлюбу, вам належить ознайомитися з видами правового режиму подружнього майна. Тому краще найняти досвідченого адвоката, а потім ваш шлюбний контракт засвідчити нотаріально.

Шлюбний контракт можна порівняти з маршрутом до досягнення вашого фінансового добробуту, прокладеного на карті вашого життя. А в житті буває всяке... Розумніше визначити правила гри для своєї родини у шлюбному контракті, ніж використовувати режим подружнього майна, передбачений Сімейним кодексом України (СКУ).

Раджу, укладаючи шлюбний контракт, врахувати об'єктивну недосконалість сучасного законодавства, яке тільки починає адаптуватися до нових видів власності. Тому краще використовувати для розв'язання особливо відповідальних проблем у житті родини правові інститути, що добре врегульовані правом і практикою. Наприклад, СКУ визначає все майно подружжя, яке було придбане під час шлюбу, як спільну власність. Порядок поділу її відбувається на підставі статей: 70, 71 СКУ і ст. 364, 370 ЦКУ, а виплата грошової компенсації, якщо поділ такий неможливий, проводиться на підставі: ч. 4 ст. 71 СКУ, ч. 2 ст. 364, ст. 370 ЦКУ. Але, по-перше, поділити таке майно на дві рівні частини дуже складно (з різних причин), а по-друге... І тут починається найцікавіше. В разі, наприклад, смерті одного з подружжя власність (особиста і спільна) переходить його спадкоємцям. За такого порядку той із подружжя, що залишився в живих, втрачає право на це майно в попередньому обсязі й одержує свою частину тільки відповідно до заповіту. А в нас в Україні не дуже поширене складання заповіту про всяк випадок...

Крім того, відповідно до частини 1 статті 368 ЦКУ "спільна власність двох і більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною власністю", тобто майно подружжя є спільним, а з таким поняттям, як "частки", подружжя зіштовхується тільки під час поділу майна в разі розлучення. Мало того, таке майно на практиці дуже складно поділити.

Щоб уникнути таких прикростей, необхідно встановити для майна, набутого в шлюбі, спільну часткову власність і не мати головного болю в: управлінні, виділенні в натурі своєї частини чи визначенні порядку користування (ст. 97 СКУ).

Передбачаючи частки подружжя в активах (квартира, машина, дачна ділянка, корпоративні права тощо), не залишайте поза увагою і пасиви (борги, кредитні зобов'язання, гарантійні зобов'язання щодо третіх осіб, перед банком тощо). Раджу приділити особливу увагу пасивам, бо п. 1 ст. 57 СКУ розглядає борги (чи інші кредитні зобов'язання), зроблені в шлюбі, спільними, і для їх погашення використовується все спільно нажите майно, незалежно від того, хто із подружжя їх зробив. Якщо ви інше не передбачите у своєму шлюбному договорі, то діятиме зазначена стаття Сімейного кодексу. На мою думку, трохи несправедливо, якщо чоловік програє на скачках чи в казино, а вас з дитиною виселять із квартири.

Одне з найважливіших питань, якому обов'язково треба приділити увагу, - визначення правового режиму житла, а також користування житлом. Сьогодні за законом (ст. 98 СКУ), якщо один з подружжя вселяється на житлоплощу другого, то в разі розірвання шлюбу той, хто вселився, має звільнити житлоплощу. Має, звичайно, але... Бажано у шлюбному контракті передбачити компенсації за проведені стороною, яка вселилася, поліпшення, що підвищили вартість нерухомості. Такі вкладення мають бути документально підтверджені (зберігайте чеки). Не зашкодить також передбачити саме компенсаційні виплати для переїзду до іншого житлового приміщення (розмір, порядок оплати, штрафні санкції).

Якщо квартиру чи дачу було куплено за рівної участі кожного з подружжя, то я рекомендую вам визначити для такого майна режим кондомініуму.

Кондомініум (від лат. con - разом і domіnіum - володіння) - правова форма власності на об'єкт нерухомості, за якої вона ділиться на елементи індивідуальної і спільної власності. Наприклад, у двокімнатній квартирі на підставі права приватної власності належатимуть: кожному з подружжя по одній кімнаті, а туалет, ванна, кухня, коридори - спільна часткова (тобто неподільна).

Приділіть особливу увагу відрахуванням на потреби дітей (суми на утримання дитини, її майно, відкриття банківського рахунку, непередбачувані витрати тощо).

Про всяк випадок визначте порядок забезпечення кредитних зобов'язань перед третіми особами. Наприклад, побутової техніки, купленої в кредит, іпотечний кредит за квартиру тощо.

Особливу увагу слід приділити різним видам аліментних зобов'язань. І найскладніше тут - не надто захоплюватися сумами...

Врахуйте, що нині для складання договорів узагалі і шлюбних зокрема можна користатися свободою договору. Відповідно до статей Цивільного кодексу України - ст. 627 (сторони є вільними в укладанні договору) і ст. 628, що передбачає також право сторін на укладання договорів з різними їх елементами, ваш шлюбний договір буде дійсний, навіть якщо ви в ньому передбачатимете ваші інтереси, пов'язані з корпоративними, авторськими правами і т. д. І ще дуже багато чого можна визначити у шлюбному контракті...

Однак лише досвідчених юристів вам буде мало. Вам, мої любі читачі, знадобляться цілковита відвертість і довіра одне до одного; час - щоб зрозуміти: як ви будуватимете свій шлюб, на що житимете, як розпоряджатиметеся доходами; вам знадобитися мужність - усвідомити, кого ви обрали собі в супутники життя; повага до індивідуальності другого з подружжя; поблажливість до його слабкостей. Ви багато чого зрозумієте також і про себе. Одне слово, шлюбний контракт - це дуже корисний і цікавий особистий досвід. Бажаю вам щастя в особистому житті.

Леся ПЕТРОВА, юрист.


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Правила-гри-або-Дещо-про-шлюбний-контракт

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Україна ОнлайнКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Libmonster

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Леся ПЕТРОВА, Правила гри, або Дещо про шлюбний контракт // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 05.02.2018. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Правила-гри-або-Дещо-про-шлюбний-контракт (дата обращения: 20.04.2024).

Найденный поисковым роботом источник:


Автор(ы) публикации - Леся ПЕТРОВА:

Леся ПЕТРОВА → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Україна Онлайн
Kyiv, Украина
493 просмотров рейтинг
05.02.2018 (2266 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
КИТАЙ И МИРОВОЙ ФИНАНСОВЫЙ КРИЗИС
Каталог: Экономика 
10 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТУРЦИЯ: ЗАДАЧА ВСТУПЛЕНИЯ В ЕС КАК ФАКТОР ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ
Каталог: Политология 
20 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VASILY MARKUS
Каталог: История 
25 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
25 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
30 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
30 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
31 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
34 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
39 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
39 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

Правила гри, або Дещо про шлюбний контракт
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android