Libmonster ID: UA-9330

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ KAIZEN COSTING ЯК ЕФЕКТИВНОГО МЕТОДУ УПРАВЛІННЯ ЛОІСТИЧНИМИ ВИТРАТАМИ

 

За допомогою аналізу наукових джерел можна визначити найбільш змістовне визначення поняття «управління логістичними витратами», а саме це процес прийняття логістичних рішень на основі отриманих даних обліку всієї сукупності витрат управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками в усій логістичній системі для досягнення зниження витрат логістичної діяльності.

Для підвищення рівня ефективності діяльності та забезпечення конкурентоспроможності підприємства сьогодні використовуються традиційні методи управління логістичними витратами. До таких методів належать: absorption costing, direct costing, standard costing, target costing, kaizen costing тощо (табл. 1).

 

Таблиця 1

Методи управління логістичними витратами

Назва

Сутність

1.

Absorption costing

Спосіб управління, при якому фіксовані і змінні витрати, у тому числі і логістичні, включаються до собівартості одиниці продукції і всі накладні витрати поглинаються відповідно до рівня активності.

2.

Direct costing

Метод управління витратами, заснований на плануванні собівартості продукції, при якому всі витрати поділяються на постійні і змінні, і тільки змінні витрати відносяться на собівартість продукції. Даний метод є на сьогодні основою управління логістичними витратами.

3.

Standard costing

Інструмент управління для планування логістичних витрат та їх контролю. Зміст системи «standard - cost» полягає в тому, що в облік вноситься те, що повинно відбутися, а не те, що відбулося, і відокремлено відображаються відхилення, що виникли. Основне завдання, що ставить перед собою дана система, – облік втрат і відхилень у прибутку підприємства.

4.

Target costing

Основу концепції становить зміна погляду на взаємозалежність ефективності логістики, витрат на логістику і ціни продукту. Вважається, що витрати на логістику повністю ввійдуть у вартість продукції і забезпечать прибуток, необхідний для подальшого розвитку бізнесу. Таким чином, основним об’єктом управління є ціна, в яку необхідно включити всі логістичні витрати

5.

Kaizen costing

Kaizen costing характеризується процесом поступового зменшення логістичних витрат на стадії виробництва продукції, внаслідок чого досягається потрібний показник собівартості й забезпечується достатня прибутковість. Kaizen costing застосовується в японській моделі управлінського обліку разом з Target costing. Обидві системи мають одну мету. При цьому Target costing – на стадії розробки нового виробу, а Kaizen costing – на стадії його виготовлення.

 

Перераховані концепції управління витратами, як видно, неоднорідні і застосовуються без урахування їх специфіки і можливостей суміжних фінансово-економічних, управлінських дисциплін. Одні концепції ґрунтуються на облікових характеристиках витрат і відносяться до бухгалтерської сторони управління витратами. Інші концепції розглядають витрати як об’єкт управління не стільки в обліковому, скільки в економічному плані.

Отже, розглянемо детальніше саме kaizen costing.

По-перше, kaizen costing – це філософія, яка висуває на перший план важливість постійного вдосконалення. Така стратегія бере до уваги багато факторів підприємницької діяльності: від підвищення продуктивності до відсутності дефектів у кінцевому продукті.

Для того, щоб досягти в масштабах всього підприємства виконання цілей kaizen costing, керівництву необхідно впроваджувати системи, які роблять цей процес можливим. Такі системи включають в себе виявлення проблем, які необхідно вирішити, створення стратегій для їх вирішення і концептуалізації нових ідей.

Крім цього, якщо підприємство планує прийняти стратегію kaizen costing, необхідно слідувати п'ятьом принципам, які призведуть до успішної її реалізації, а саме «5S». «5S» у розрізі методу kaizen costing включає в себе:

1. Сортування (sort) - сортування і розділення, наприклад, усунення перешкод для полегшення роботи і запобігання накопиченню небажаних елементів.

2. Встановлення порядку (set in order) - аранжування предметів, які необхідні, таким чином, щоб вони були готові до використання, що значно спростить робочий процес.

3. Досконалість (shine) - включає попередження поломок машин і устаткування та підтримки робочого місця безпечним і екологічно чистим.

4. Стандартизація (standardise) - підтримка робочих стандартів і забезпечення їх застосування у всіх процесах на підприємстві.

5. Підтримка та контроль (sustain) - дотриманням правил і проведення належної підготовки на робочому місці, а також регулярні перевірки.

Таким чином, kaizen costing може бути неймовірно корисним, так як цей метод може сприяти розвитку ефекту синергії, що, в кінцевому рахунку, веде до поліпшення співпраці на робочому місці. Крім того, ця філософія управління може бути застосована у будь-якій галузі, а не тільки у виробничій сфері, як це було задумано первісно. Kaizen costing також має на меті поставити людей на перший план, постійно винагороджуючи їх зусилля і досягнення.

Незважаючи на переваги цього методу, він має певні обмеження. Потенційним недоліком є ​​те, що деяким підприємствам, можливо, буде потрібно пройти повну зміну їх поточної тактики, яка в кінцевому підсумку може призвести до проблем через недостатню підготовку. Оскільки співробітники є невід'ємною частиною стратегії kaizen costing, підприємство повинно сприяти створенню середовища, в якому працівники зможуть вільно висловити свої ідеї.

Отже, проведене дослідження дає змогу зробити висновок, що управління логістичними витратами повинне розглядатися як процес прийняття логістичних рішень на основі отриманих даних обліку всієї сукупності витрат управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками в усій логістичній системі для досягнення зниження витрат логістичної діяльності. При цьому управління логістичними витратами повинне дозволити направляти рух потоків, змінювати їх характеристики, прогнозувати їх стан у кожний момент часу з метою ефективного управління логістичною системою.

За цих обставин вирішення завдання ефективного управління витратами підприємств може бути забезпечено на підставі використання сучасних логістичних підходів, а саме одного з найефективніших методів kaizen costing. Наявність ефективної логістичної системи на підприємстві є однією з його конкурентних переваг.

 

Література

1. Business talk for the entrepreneur – “The advantages and disadvantages of kaizen to business”, USA, 2015.

2. Кальченко А.Г. Логістика: підручник / А.Г. Кальченко - К.: КНЕУ, 2013. – 284 с.

3. Сумець О.М. Логістичні витрати підприємства: монографія / О.М. Сумець – Х.: Міська друкарня, 2013. – 223 с.


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/ПЕРЕВАГИ-ТА-НЕДОЛІКИ-KAIZEN-COSTING-ЯК-ЕФЕКТИВНОГО-МЕТОДУ-УПРАВЛІННЯ-ЛОІСТИЧНИМИ-ВИТРАТАМИ

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Anastasiia OverchenkoКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Anastasiia

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Оверченко Анастасія Ігорівна, Сучков Артем Вадимович, ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ KAIZEN COSTING ЯК ЕФЕКТИВНОГО МЕТОДУ УПРАВЛІННЯ ЛОІСТИЧНИМИ ВИТРАТАМИ // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 24.10.2016. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/ПЕРЕВАГИ-ТА-НЕДОЛІКИ-KAIZEN-COSTING-ЯК-ЕФЕКТИВНОГО-МЕТОДУ-УПРАВЛІННЯ-ЛОІСТИЧНИМИ-ВИТРАТАМИ (дата обращения: 19.04.2024).

Автор(ы) публикации - Оверченко Анастасія Ігорівна, Сучков Артем Вадимович:

Оверченко Анастасія Ігорівна, Сучков Артем Вадимович → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
1279 просмотров рейтинг
24.10.2016 (2734 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
КИТАЙ И МИРОВОЙ ФИНАНСОВЫЙ КРИЗИС
Каталог: Экономика 
9 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТУРЦИЯ: ЗАДАЧА ВСТУПЛЕНИЯ В ЕС КАК ФАКТОР ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ
Каталог: Политология 
20 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VASILY MARKUS
Каталог: История 
25 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
25 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
29 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
29 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
31 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
34 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
39 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
39 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ KAIZEN COSTING ЯК ЕФЕКТИВНОГО МЕТОДУ УПРАВЛІННЯ ЛОІСТИЧНИМИ ВИТРАТАМИ
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android