Libmonster ID: UA-10959
Автор(ы) публикации: Валентина БРЯЗГУНОВА


Вiд початку нинiшнього року вирують пристрастi довкола Сiнного ринку. I хоч у суперечку мiж громадою тутешнього мiкрорайону i ТОВ "Сiнний ринок" втручалася i мiська влада, i навiть Президент Вiктор Ющенко в курсi справи, крапку ставити у нiй зарано. Перепалка триває: мешканцi будинкiв, що поряд iз ринком, наполягають на тому, аби зберегти ринок у його первозданному виглядi, й ратують лише за капiтальний ремонт критого примiщення, iнвестори ж мають свої плани - збудувати на мiсцi ринку офiсно-торговельно-житловий комплекс.

Днями коалiцiя учасникiв Помаранчевої революцiї спробувала провести громадськi слухання щодо цього конфлiкту, позаяк лише пiсля узгодження з громадою iнвестори мають право розпочинати будiвництво. Але розв'язати цю проблему в правовому полi не вдалося. По-перше, початок слухань розпочали на годину пiзнiше (невiдомо кого ж так довго чекали), по-друге, у залi зiбралося не бiльш як три десятки людей. На те також є причина: серед робочого дня складно зiбрати народ, тож прийшли переважно лiтнi люди, а мiсце вибрали таке - клуб мотозаводу, який без путiвника не знайдеш. Та попри все зал був розбурханий, наче вулик - люди рвалися до мiкрофона, намагаючись одне одного перекричати, а то й образити.

Перед сценою виставили макет забудови мiкрорайону, стенди iз фотографiями, де кожен мiг побачити, що ж насправдi буде на мiсцi Сiнного ринку. Проектанти намагалися таким чином переконати усiх у своїх благих намiрах, а саме: нiяких розважальних закладiв, на кшталт казино, вони не мають намiру тут споруджувати. На вулицi Воровського буде-таки Сiнний ринок - оновлений, сучасний, комфортабельний iз збiльшеними торговими площами та паркiнгом. Новий Сiнний ринок - це торговi ряди, гiпермаркет для торгiвлi товарами рiзних груп, невеличкi магазинчики та кафе, центри побутового обслуговування, офiснi примiщення. Здавалося б, з того треба лише тiшитися, адже i Київ, i Україна взяли курс на Європу. Одначе Ольга Забаштанська, Володимир Царьков, Iнна Бiбiкова та iншi поважнi пенсiонери не вiрять у цi красивi слова.

- Я сюди прийшла i привела своїх сусiдiв задля того, аби перешкодити злочинним намiрам iнвесторiв, - не стримує хвилювання Iнна Никифорiвна. - Сiнний ринок - це пам'ятка архiтектури i її має охороняти закон. По-друге, в окрузi вже немає жодного ринку - за пучком кропу чи петрушки доводиться їхати на Подiл або Лук'янiвку, а для таких, як я, це неблизький свiт.

Не стримував обурення i Вiталiй Славов, який прожив бiля Сiнного понад тридцять рокiв. Вiн вважає, що забудовники свiдомо знищили ринок, не маючи на те права.

- Є висновок директора iнституту генплану про те, що заборонено змiнювати цiльове призначення будiвлi, - наголошує пан Вiталiй. - У римському правi був закон, який захищав дiяльнiсть на користь суспiльству. Якщо ж дiяльнiсть була незаконною, то прибуток вилучався. Нам намагаються замилити очi цими макетами i картинками. До того ж, не маючи згоди громади на будiвництво, вже пiдiрвали критий ринок. В окрузi перепрофiлювали 20 магазинiв, i тепер нiде хлiба купити.

Вiталiй Олександрович зiбрав п'ять тисяч пiдписiв киян, якi наполягають, аби ринок реконструювали. Та до цих голосiв не прислухалися: собаки гавкають, а караван йде.

Свою думку на цю проблему висловив Йосип Шварцман, заступник директора музею iсторiї Києва, член колегiї правлiння товариства охорони iсторичних пам'яток:

- Кожна iсторична пам'ятка повинна мати прилеглу охоронну зону - фiзичну i вiзуальну. Цього насправдi немає. Представники адмiнiстрацiї ринку переконують, що ще з 1961 року на будiвлi з'явилися трiщини. Кожна експлуатуюча сторона зобов'язана двiчi на рiк, перед зимою i пiсля зими, проводити огляд будови й проводити за потреби її ремонт. Якщо ж будiвля змiнила свої конструкцiйнi властивостi, тодi ухвалюються рiшення її розiбрати, але iз збереженням усiх елементiв. Я свого часу проектував схожi споруди - торговельнi центри в Челябiнську та Мiнську. Стоять i досi.

Мешканцi мiкрорайону не проти реконструкцiї критого ринку, але хочуть, щоб на мiсцi Сiнного був саме традицiйний ринок, а не палац на кшталт супермаркету.

Представник адмiнiстрацiї ринку Рустем Валєєв твердо стояв на своєму. Вiн демонстрував рiзнi документи: висновки експертiв, що засвiдчували аварiйний стан будiвлi - вiд даху до фундаменту. I переконував, що чиновники вирiшили внести її до перелiку пам'яток архiтектури, не провiвши вiдповiдних культурологiчних експертиз. Суд визнав таке рiшення незаконним. Пан Валєєв побоюється, аби на Сiнному не сталася прикра iсторiя московського "Аквапарку".

Якщо не виникне бюрократична тяганина (а вона таки виникла), то завдяки сучасним будiвельним технологiям за два - два з половиною роки на вулицi Воровського виросте сучасний офiсно-торгововельно-житловий комплекс. Певна рiч, "блошиного" ринку там не буде. Аби задовiльнити бажання громадян, вирiшено збудувати тимчасовий сучасний торговельний майданчик поблизу ринку i обладнати його спецiалiзованими кiосками для продажу продуктiв першої необхiдностi. Про сiльських бабусь iз кошиками та торбинками, звiсно ж, забули. Тож за петрушкою доведеться-таки їздити на Подiл чи Лук'янiвку.


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/НА-МIСЦI-СIННОГО-БУДЕ-РИНОК

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Україна ОнлайнКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Libmonster

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Валентина БРЯЗГУНОВА, НА МIСЦI СIННОГО БУДЕ... РИНОК // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 26.07.2018. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/НА-МIСЦI-СIННОГО-БУДЕ-РИНОК (дата обращения: 25.04.2024).

Автор(ы) публикации - Валентина БРЯЗГУНОВА:

Валентина БРЯЗГУНОВА → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Україна Онлайн
Kyiv, Украина
245 просмотров рейтинг
26.07.2018 (2100 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
КИТАЙ И МИРОВОЙ ФИНАНСОВЫЙ КРИЗИС
Каталог: Экономика 
15 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТУРЦИЯ: ЗАДАЧА ВСТУПЛЕНИЯ В ЕС КАК ФАКТОР ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ
Каталог: Политология 
26 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VASILY MARKUS
Каталог: История 
31 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
31 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
35 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
35 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
37 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
40 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
45 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
45 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

НА МIСЦI СIННОГО БУДЕ... РИНОК
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android