Libmonster ID: UA-2816

З травня 2004 р. передчасно помер визначний історик України, політолог, доктор історичних наук, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" Джеймс Ернст Мейс.

Народився Дж. Е. Мейс 18 лютого 1952 р. у містечку Мускогі, штат Оклагома, в робітничій родині. Після закінчення зі званням бакалавра історичного факультету університету штату Оклагома навчався (1973-1981 pp.) в аспірантурі історичного факультету Мічиганського університету. 1978 р. здобув ступінь магістра. У 1981-1984 pp. - докторант Українського наукового інституту Гарвардського університету (Гарвард, Массачусетс). У 1984-1986 pp. - науковий співробітник того ж інституту.

Разом із Р. Конквестом працював над проектом з дослідження голодомору початку 30-х pp. в радянській Україні, матеріалами до книги Р. Конквеста "Жнива скорботи: Радянська колективізація і голодомор" (Переклад з англ.: Київ: Либідь, 1993; Robert Conquest. The harvest of sorrow: Soviet collectivization and the terror-famine. - New York - Oxford: Oxford University Press, 1986).

У 1981 p. захистив докторську дисертацію "Комунізм і дилеми національного визволення: національний комунізм у радянській Україні (1918-1933 pp.)". Підготував і видав книгу з такою ж назвою (Гарвард і Кембридж, Массачусетс, США, 1983). Свою фахову діяльність учений зосереджував на дослідженні голодомору 1932-1933 pp., а в тодішній УРСР ці проблеми офіційна влада наглухо замовчувала.

З 1986 р. по 1990 р. Дж. Мейс був виконавчим директором комісії конгресу та уряду США з дослідження голоду 1932-1933 pp. в Україні, вислідом роботи якої стали ґрунтовні видання: "Рапорт конгресові США Комісії з дослідження голоду в Україні" ("Report to Congress of the Commission on the Ukraine Famine") - Вашингтон: Державне видавництво США, 1990 (англ. мовою) та "Збірник усних свідчень Комісії з дослідження голоду в Україні" ("Oral History Project of the Commission on the Ukraine Famine") - У 3-х тт. - Вашингтон: Державне видавництво США, 1990 (англ. мовою). "Висновок американської комісії був однозначним: голод є геноцидом, спрямованим проти України як держави, проти українців як нації. Цей висновок не був сформульований на грунті політичних впливів чи амбіцій. Це було суто наукове визначення на основі беззаперечних доказів, неспростовних аргументів...", - писав Дж. Мейс (Голод 1932-1933 pp. в Україні: причини та наслідки. - Київ: Наукова думка, 2003. - С. 814). Джеймс Мейс зробив надзвичайно багато для привернення до проблеми голодомору-геноциду уваги світової громадськості.

У січні 1990 р. на запрошення товариства "Україна" Дж. Мейс уперше приїхав до Києва, що мало неабиякий вплив на його подальшу наукову працю й життя. Після повернення до США відомий у наукових та політичних колах учений замість запрошень до престижних наукових установ зазнав з боку українофобів цькувань аж до звинувачень в українському націоналізмі. У 1990-1991 pp. Дж. Мейс - старший науковець програми вивчення національностей Сибіру Гарриманського інституту радянології при Колумбійському університеті. У 1991-1993 pp. тимчасово працював науковим співробітником програми україністики Іллінойського університету, в 1993-1994 pp. - консультантом проекту "Україна" в Інституті українського плюралізму (Американський єврейський комітет, Чикаго).

З 1993 р. Дж. Мейс постійно проживав в столиці Україні - Києві, де працював провідним науковим співробітником Інституту національних відносин і політології НАН України, а також (2001-2002 pp.) - професором Міжнародного християнського університету. У 1994-2004 pp. він - заступник головного редактора журналу

стр. 157


"Політична думка", у 1995-2004 pp. - професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія", у 1997-2004 pp. - консультант англомовної версії газети "День". Завдяки науковій діяльності Дж. Мейса світ визнав голодомор 1932-1933 pp. в Україні.

У 90-х pp. XX ст. - на початку XXI ст. дослідник спрямовує увагу на вивчення зв'язків між минувшиною та сучасністю, вивчає, за його власним визначенням, "постгеноцидне українське суспільство" в цілому та його складові: соціально-економічні, національні, духовні проблеми.

"Посткомуністична Україна сьогодні вже не просто унезалежнена УРСР, але в суб'єктивному сенсі - коли громадяни мають сильні національні цінності, спільне розуміння, хто вони є - ще немає української України в тому сенсі, як Польща є польською, а Чехія чеською", - зазначав учений (Геноцид українського народу: історична пам'ять та політико-правова оцінка: Міжнародна науково-теоретична конференція. Київ, 25 листопада 2000 p.: Матеріали (Київ; Нью-Йорк: Вид-во М. П. Коць, 2003. - С. 250)).

Висвітлення проблем громадського й політичного життя України знаходило вияв у численних публікаціях ученого - їх нараховується близько 4 тисяч. Дж. Мейс був розумним, сміливим, прямим, безкомпромісним і непохитним у своїх переконаннях ученим - найважливішою для нього в науці й житті була правда. Він був людиною унікальної працьовитості, патріотом України.

Присвятивши свою наукову діяльність Україні, Дж. Мейс бажав їй щасливої долі. Україна втратила свого видатного історика й захисника, прекрасного репрезентанта на світових форумах. І хоча в жилах американця Дж. Мейса текла англійська, шотландська, німецька та індіанська кров, він вивчив і чудово володів українською мовою, був (без офіційного громадянства) справжнім українцем більше, ніж дехто з українців за народженням!

Поховано вченого, за його заповітом, 6 травня 2004 р. у Києві, на Байковому цвинтарі, в землі України, що стала йому другою батьківщиною. Хай вона буде йому пухом!

О. М. Веселова (Київ)


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/МЕЙС-ДЖЕЙМС-ЕРНСТ

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Олександр ПанКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Ukraine

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

МЕЙС ДЖЕЙМС ЕРНСТ // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 24.08.2014. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/МЕЙС-ДЖЕЙМС-ЕРНСТ (дата обращения: 28.03.2024).

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Олександр Пан
Львiв, Украина
1284 просмотров рейтинг
24.08.2014 (3504 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
VASILY MARKUS
Каталог: История 
2 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
2 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
7 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
7 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
9 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
12 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
17 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
17 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТОРГОВО-ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ПОЛИТИКА ЕС В СРЕДИЗЕМНОМОРЬЕ: УСПЕХИ И НЕУДАЧИ
Каталог: Экономика 
26 дней(я) назад · от Petro Semidolya
SLOWING GLOBAL ECONOMY AND (SEMI)PERIPHERAL COUNTRIES
Каталог: Экономика 
32 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

МЕЙС ДЖЕЙМС ЕРНСТ
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android