Libmonster ID: UA-9329

Стратегічне бюджетування - це погляд на систему фінансового планування з боку власника і топ-менеджменту компанії. Ці люди грають вирішальну роль в процесі формування головних цілей розвитку бізнесу, але по своєму призначенню далекі від складання конкретних бюджетів підрозділів компанії.

Може статися розрив між стратегічним управлінням і фінансовим плануванням, якщо фінансові менеджери не враховуватимуть цілі і стратегії організації, а власник і топ-менеджери не розумітимуть, як і навіщо відбувається бюджетний процес в компанії.

Процес бюджетування представлений як органічна частина системи управління компанією, в якій кількісно обгрунтовується можливість досягнення стратегічних цілей компанії шляхом, образно виражаючись, утворення своєрідної подвійної петлі управління : стратегічне управління і бюджетування. Бюджет компанії трактується як своєрідна домовленість між власником і командою менеджерів компанії, тобто деякий контракт, в якому команда зобов'язується забезпечити досягнення поставлених стратегічних цілей.

Формат цього документу представлений у вигляді прогнозних звіту про прибуток, балансу і звіту про рух грошових коштів. Його формат має простий і лаконічний характер. Він не вимагає глибоких фінансових знань і названий бюджетом для власника.

Існує декілька завдань, які повинна вирішувати система стратегічного бюджетування

1. Завдання аналізу і синтезу бізнесу, яка включає осмислення бізнесу, постановку цілей розвитку і аналіз альтернатив.

2. Завдання фінансового обліку - змушує враховувати і обмірковувати дії, здійснені раніше і цим допомагає приймати вірні рішення в майбутньому.

3. Завдання фінансового планування – припускає складання більш менш детальних планів і, тим самим, дає можливість обмірковувати майбутнє.

4. Завдання фінансового контролю - дає можливість порівнювати поставлені цілі і отримані результати,виявляти слабкі і сильні сторони бізнесу.

5. Мотиваційне завдання - забезпечує участь різних менеджерів у виробленні планів, ясність цілей, покарання за зрив, заохочення за перевиконання.

6. Комунікаційне завдання - узгодження планів підрозділів, пошук компромісів, закріплення відповідальності виконавців, координація функціональних блоків планування

Однією з основних умов ефективної системи бюджетування є взаємозв'язок бачення і стратегічних цілей компанії з довгостроковим і короткостроковим плануванням. Система поточного планування не має бути відірвана від довгострокових планів і стратегії компанії - реалізація короткострокових планів повинна призводити до досягнення стратегічних цілей і бачення компанії. Як правило, довгострокове планування припускає проведення інвестиційного проектування у рамках програми розвитку компанії.

У фінансовому менеджменті розрізняють два види бюджетування : довгострокове фінансове планування,або капітальне бюджетування (Capital Budgeting) і короткострокове фінансове планування, або поточне бюджетування (Continuous Budgeting) компанії характеризується наступними особливостями:період планування більше одного року (звичайно 3 - 5років); як правило, планування пов'язане з інвестуванням засобів для підвищення ефективності роботи підприємства або відкриття нової компанії; агрегований прогноз, низька міра подробиці, невисока точність прогнозованих показників; часовий інтервал планування - рік, іноді квартал; Рішення довгострокового фінансового планування нелегко призупинити, оскільки вони впливають на діяльність компанії на тривалий час.

Таким чином, бюджети включаються у більшість контрольних систем. Вони спонукають планувати, виробляти контрольні критерії і покращувати координацію. У будь-якому випадку необхідно передбачати досить точно такі стратегічні аспекти, як ресурси організації, поведінку конкурентів і особливо поточний та проектований ринковий попит. Існує думка, що обговорення цих аспектів і є сумішшю творчості, аналізу і володіння поточною ситуацією.

 


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Завдання-стратегічного-бюджетування

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Станислав ШироковКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/tankbusta177

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Студент 6 курсу Широков С.О. Керівник доцент кафедри, кандидат економічних наук Сучков А.В. , Завдання стратегічного бюджетування // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 24.10.2016. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Завдання-стратегічного-бюджетування (дата обращения: 24.04.2024).

Автор(ы) публикации - Студент 6 курсу Широков С.О. Керівник доцент кафедри, кандидат економічних наук Сучков А.В. :

Студент 6 курсу Широков С.О. Керівник доцент кафедри, кандидат економічних наук Сучков А.В. → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Публикатор
Станислав Широков
Запорожье, Украина
684 просмотров рейтинг
24.10.2016 (2739 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

Завдання стратегічного бюджетування
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android