Libmonster ID: UA-10877
Автор(ы) публикации: Катерина Сліпченко


Каннський кінофестиваль перетнув екватор, проте напруження не спадає. Надзвичайно сильний конкурс пропонує щодня нові враження та стрічки, котрі на іншому фестивалі ставали б фаворитами. Проте тут їхньої долі неможливо передбачити до останнього моменту.

* * *

З України без надії

У конкурсній програмі показали картину австрійського режисера Ульріха Зайдля "Імпорт експорт". Режисер паралельно розповідає дві історії - української медсестри Ольги з маленького містечка, де давно перестали платити зарплату. Ользі потрібно утримувати себе, матір і маленького сина. Однак грошей катастрофічно бракує. Молода жінка пробує свої сили в сексі через інтернет, але не може переламати себе. Зрештою, в неї з'являється нагода потрапити до Відня, де вона стає прибиральницею в будинку для старих.

Паралельно Зайдль показує шмат із життя австрійця Поля, який працює охоронцем, а коли втрачає роботу, то опиняється в цілковитій безвиході. Разом із вітчимом Поль вирушає на Схід, продаючи гральні автомати у Словаччині та Україні. Врешті решт, не витримавши стосунків із вітчимом, він залишає все і намагається знайти собі роботу на ужгородському вокзалі.

Фільм зроблено жорстко, щоб не сказати жорстоко. Повна безвихідь, безрадісне існування, бездушність - ось вирок, який виносить режисер своєю роботою.

Якщо Ользі все ж таки вдалося зберегти чуйність і людську подобу, то австрійському суспільству Зайдль дає дзвінкого ляпаса. Найстрашнішою сценою є, коли австрієць принижує повію в ужгородському готелі. А обшук, який влаштовує Ользі її господиня, викликає огиду.

Фільм має зав'язку, проте не має кінця. Саме така обірваність, відсутність фіналу ще більше акцентує на безпросвітності існування обох героїв. Як і сірий колір, що супроводжує їх і в Україні, і в Австрії. Але те, як показує Зайдль життя в нашій глибинці, лякає. Відтак образ України в Каннах вийшов малопривабливим.

* * *

З Америки без віри

Так само без радості, без початку та кінця будує свою конкурсну стрічку американець ?ас Ван Сент. Його "Параноїдпарк" - історія підліткаскейбордиста, котрий випадково в парку вбиває охоронця.

Свої переживання він описує в щоденнику, не маючи змоги поділитися ними з кимось. Ця історія переслідує його, мучить, не дає нормально жити, і за півтори години стає зрозуміло, що це переслідуватиме його все життя. Без кінця та надії.

Декілька гарних планів, добра робота молодого актора - принади картини, яка загалом не справляє дуже сильного враження. Принаймні в межах цьогорічного конкурсу.

* * *

З Мексики з любов'ю

Як не дивно, найбільший ажіотаж, що призвів до штовханини і практично бійки, зумовили не "пальмоносні" Ван Сент із Тарантіно, а маленький режисерський дебют великого актора Гаеля Гарсія Берналя "Дефіцит", який до того ж показували не в офіційному відборі, а в одній із паралельних програм - Тижні критики, яка хоч і збирає, як і всі фестивальні програми, повні зали, проте великого ажіотажу, як правило, не викликає.

Люди займали чергу від ранку, а перед самим початком натовп уже став неконтрольованим і почав тіснити охоронців, які намагалися стримати його й водночас захистити вітрини Картьє за своєю спиною. Ті, що прагнули потрапити в зал, перекрили рух транспорту, а декілька особливо палких шанувальників зчинили бійку з охоронцями.

Ситуація була такою напруженою, що охоронці побоялися відчинити прохід навіть для тих, хто мав запрошення, деяких "віпів" переносили на руках, а знаменитий мексиканський режисер Алехандро ?онсалес Іньярріту переліз через паркан. Добре, що майже двометровий зріст режисера дав змогу йому успішно здійснити цей маневр, адже його колег Альфонсо Куарона та Валтера Саллеса довелося пропихати крізь шпару. Щастя, що підтримати режисерську роботу свого актора не прийшов Педро Альмодовар, оскільки він у цю шпару просто не проліз би (Альмодовар, до речі, відвідав фестиваль як гість).

?онсалес Іньярріту ("Сукалюбов"), Куарон ("І твою маму також") та Саллес ("Щоденники мотоцикліста") прийшли в "Мірамар", щоб сказати декілька теплих слів акторові, який саме завдяки їхнім фільмам перетворився на мегазірку, котра змогла зібрати таку кількість шанувальників.

Саллес співав Берналю дифірамби, ?онсалес Іньярріту розповідав смішні епізоди, а Куарон відповів на запитання, на якого звіра Гаель схожий під час зйомок: "На мула". Прийшов підтримати друга і його колега зі стрічки "І твою маму також" Дієго Луна ("Брудні танці2", "Термінал"), разом із яким Гаель Гарсія Берналь створив продюсерську компанію, скеровану на підтримку мексиканського кіно. Про схожі наміри заявили і його старші колеги: ?онсалес Іньярріту, Куарон і Гільєрмо дель Торо оголосили на фестивалі, що об'єднують зусилля для просування на світові ринки національної продукції. Те, що вони підтримують один одного, було видно неозброєним оком: жодних ознак амбіцій, "зоряної" хвороби чи спроб потягнути коц на себе. У цьому контексті особливо яскраво виглядають відмови росіянина Алєксандра Сокурова приїхати на презентацію власної конкурсної стрічки, бо в Каннах уже перебуває його співвітчизник Звягінцев.

Утім Канни відвідав іще один мексиканець - знаменитий Роберт Родрігес. Чому - читайте в наступному числі "Газети". А наразі кореспонденту газети вдалося не лише подивитися "Дефіцит", а й поспілкуватися з його автором.

Канни


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Дефіцитне-кіно

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Україна ОнлайнКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Libmonster

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Катерина Сліпченко, Дефіцитне кіно // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 21.05.2018. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Дефіцитне-кіно (дата обращения: 29.03.2024).

Автор(ы) публикации - Катерина Сліпченко:

Катерина Сліпченко → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Україна Онлайн
Kyiv, Украина
383 просмотров рейтинг
21.05.2018 (2139 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
VASILY MARKUS
Каталог: История 
3 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
3 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
8 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
8 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
9 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
12 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
17 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
17 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТОРГОВО-ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ПОЛИТИКА ЕС В СРЕДИЗЕМНОМОРЬЕ: УСПЕХИ И НЕУДАЧИ
Каталог: Экономика 
27 дней(я) назад · от Petro Semidolya
SLOWING GLOBAL ECONOMY AND (SEMI)PERIPHERAL COUNTRIES
Каталог: Экономика 
32 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

Дефіцитне кіно
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android