Libmonster ID: UA-10847
Автор(ы) публикации: Ілько Лемко


(Продовження. Початок у попередньому четверговому числі "Газети")

У житловому будинку N27 за часів СРСР був магазин "Тканини", крамниця чоловічого взуття та магазин "Шкіряна галантерея", від радянських часів тут міститься відділення "Ощадбанку", також тепер тут працює магазин взуття "Монарх", крамниця побутової техніки "Нью Вінд", магазин аудіо-, відеотехніки "Сінема", ювелірний магазин "Діадема" і приватний нотаріус.

Під N28 за Польщі був меблевий магазин Штайля, в повоєнні часи цю саму адресу мав ремонт годинників, радіоапаратури, галантереї, іграшок, велосипедів, дитячих візочків і панчіх "Капрон", зараз цієї адреси не існує. Під N29 (тепер Менцінського, 12) від польських часів була аптека "Під золотим левом", назву якої відновили за української незалежності. Цю саму адресу за Польщі мали готель Борера й перукарня Ляунера.

Під N30 за польських часів було управління міської поліції, зараз цієї адреси не існує. У житловому будинку N31 за Польщі містилася аптека Шимона Гея, за радянських часів - магазин радіоелектротоварів, тепер тут крамниця модного одягу "Парк Авеню" та продуктовий магазин "Еколан", який до 1990-х був хлібним магазином. Адресу N32 за польських часів мав костел святої Анни. Скульптуру Яна Непомука, встановлену перед костелом 1910 року, знищила радянська влада. Від повоєнних років у храмі влаштували міські залізничні каси, й це місце ще до початку XXI століття називали "біля міських кас", від 1960-х тут був меблевий магазин N6, також цю адресу за часів СРСР мала міськдовідка. Від початку 1990-х тут - храм УГКЦ.

У житловому будинку N33 за Польщі містилося ательє дамських капелюхів Ротштайна та ювелірний магазин Шорра, в повоєнні часи до 1950-х тут був скупний пункт дорогоцінних металів і цінних речей, у 1960-1980-х - магазин взуття та крамниця електротоварів і культтоварів, зараз тут відділення "ПроКредитБанку" й виробництво вікон та дверей "Партнер". Адресу N34 за польських часів мали повітові суди, зараз її не існує. У житловому будинку N35 за Польщі містився магазин чоловічого одягу Перльбергера, ювелірна крамниця Каца, книгарня Маргулеса й магазин дзеркал Маркуса, за часів СРСР тут працював подарунковий магазин "Український сувенір", тепер - продуктова крамниця "Фазан" і салон мобільного зв`язку.

У будівлі N36 за польських часів містився Католицький дім і Малий Театр комедії, до 1939-го тут був кінотеатр, а також ресторан Юзефа Косі-ва, від повоєнних часів працював Львівський театр музичної комедії. 1954-го його перевели до Одеси, натомість сюди з Одеси перемістився Російський драматичний театр, заснований 1931 року. Згодом його реорганізували в театр Прикарпатського військового округу, потім це був театр Західного оперативного командування, нещодавно його передали у власність міста. Цю саму адресу за радянських часів мала майстерня роздрібного об`єднання "Промтовари". На початку XXI століття тут також розмістили нічний клуб "Труба", весільний і косметичний салони. У житловому будинку N37 за Польщі працював магазин кухонних товарів Лємана, від 1950-х -фотосалон тресту "Укрфото", зараз - цифрова лабораторія та фотостудія "Кодак", нині тут також є магазин "Продукти". У будівлі N38 до 1939-го містилася польська приватна гімназія імені Юліуша Словацького, в повоєнні часи тут була залізнична середня школа N2, потім - спеціалізована середня школа N56 із поглибленим вивченням англійської мови, за часів української незалежності тут розмістили ще й Галицький правничий ліцей. У житловому будинку N39 у 1950-х була артіль імені Паризької комуни, в 1960-1980-х - комісійний магазин, тепер - магазин взуття та ювелірна крамниця "Діамантик".

Під N40 за польських часів були розташовані казарми артилерії, від радянських часів тут військова частина. У житловому будинку N43 у 1950-х було кафе, від 1970-х тут працює фірма побутових послуг із ремонту й виготовлення галантерейних виробів, також від радянських часів у цьому будинку працює дзеркальне ательє "Алмаз". У жит-ловому будинку N45 до 1939-го містилася синагога, яку облаштував єврейський промисловець Йона Шпрехер, у 1950-1960-х тут був ремонт та індпошив взуття й ремонт швейних машин, згодом - продуктовий магазин, також за часів СРСР тут містилася ювелірна крамниця "Ізумруд", зараз це - ювелірна галерея "Луїдор", також у цьому будинку тепер є гриль-бар "Люкс" та салон "Вікна і двері". У житловому будинку N47 за польських часів був магазин канцелярського приладдя Фріда, фотоательє Файля і продаж друкарських машинок Svedpol, за радянських часів до 1950-х містився скупний пункт, від 1950-х - ювелірний магазин, який зараз має назву "Талісман". У цьому самому будинку запасів незалежності облаштували магазин сантехніки "Металбуд".

У житловому будинку N49 у 1950-х був магазин меблів і госптоварів, а також ательє індпошиву одягу, в 1960-1980-х - магазини "Оптика" і "Шкіргалантерея", зараз -крамниця "Продукти", також від радянських часів тут працює магазин "Килимові вироби". На фасаді житлового будинку N50 1989 року помістили меморіальну таблицю, яка засвідчує, що тут у 1928-1937-х роках мешкав видатний український поет Богдан- Ігор Антонин. У житловому будинку N51 за Польщі був магазин готового жіночого одягу Люфта, за радянських часів - магазин "Продукти", від радянських часів тут працює магазин "Тканини", а від часів незалежності - крамниця будматеріалів "БудСам" і магазин галантереї "Левеня".

У будинку N52 від часів СРСР працює відділення "Ощадбанку", від часів незалежності - салон мобільного зв`язку "Київстар", магазин алкогольних напоїв "Алко" і крамниця "Церковні тканини". У житловому будинку N53 за Польщі був продаж рільничих машин Нойбергера, від радянських часів - хлібний магазин, зараз це - домашній магазин "Еколан". У житловому будинку N55 за часів СРСР працював хлібний магазин, зараз тут перукарня. Адресу N55-а тепер має крамниця "Родинна ковбаска" й ремонт годинників. У житловому будинку N57 запасів СРСР був приймальний пункт будинку побуту, тепер тут магазин "Жива риба" і крамниця мобільних телефонів "Мобілочка".

У житловому будинку N59 за радянської влади був книжковий магазин, зараз тут гральні автомати. У будинку N61 від часів СРСР міститься магазин "Спорттовари", також тут розташовані крамниця "Світоч" і піцерія "Пронто". У житловому будинку N62 за радянських часів була їдальня, зараз тут туристична агенція "Андерс". У будинку N63 запасів СРСР було відділення з працевлаштування Залізничного району, зараз - аптека й мобільний салон "Київстар". Адресу N64 за польських часів мала фабрика сільськогосподарських машин, від часів СРСР - завод автозапчастин, який має вхід із вулиці Одеської, крім того, від початку XXI століття тут міститься більярдна. У житловому будинку N66 від польських часів існує аптека, за часів незалежності тут відкрили також магазин фіто-препаратів "Зелена планета".

У житловому будинку N67 за Польщі був заклад гіпсово-цементних виробів Кампеля, за радянських часів - ательє мод 1-го розряду "Силует", від часів СРСР тут працює мисливський магазин, який до 1990-х років мав назву "Мисливець", зараз це "Сокіл". У цьому самому будинку за незалежності розташували магазин сантехніки "Дельфін", крамницю касет, CD і DVD "Ля Ля Фа" й міні-маркет"Овен".

У житловому будинку N68 за часів СРСР був комісійний магазин, тепер тут крамниця "Вікна-двері". У будинку N72 від радянських часів міститься хлібний магазин, також тут працює крамниця "Продукти". У житловому будинку N73 від часів СРСР функціонує бібліотека для дітей, від часів незалежності - магазин "Вікна-двері". У будинку N74 за радянських часів були продовольчий магазин "Першотравневий" та "Варенична", зараз це, відповідно, магазин "Родинна ковбаска" й "Бістро". У житловому п`ятиповерховому будинку 1950-х років N76 за СРСР був фірмовий магазин телевізійного заводу "Електрон", від часів незалежності тут крамниця спортивного одягу "Адідас". У житловому будинку N82 за радянських часів містився магазин "Скло, кераміка, фарфор", зараз - крамниця побутової техніки "Термокомфорт".

Під N83 - Львівський державний цирк, збудований 1963-го, цю саму адресу має також готель цирку "Арена". У житловому будинку N84 за часів СРСР був фотосалон, від радянських часів тут працює перукарня, також у цьому будинку міститься магазин автозапчастин. У п`ятиповерховому будинку 1950-х років N85 від часів СРСР розташований гуртожиток Інституту новітніх технологій та управління (колишній технікум радіоелектроніки), за часів СРСР тут була також їдальня технікуму, зараз у цій будівлі містяться аптека, ресторан "Еліта", в подвір`ї - ресторан "Літній майданчик".

У житловому будинку N86 за радянських часів працював магазин "Галантерея", зараз тут ювелірна крамниця "Золото і срібло". У житловому будинку N90 запасів СРСР містився магазин "Молоко", тепер - крамниця продуктів "Люкс-М". У житловому будинку N95 за радянських часів був овочевий магазин, зараз тут крамниця будівельних матеріалів "Сучасна оселя". У житловому будинку N96 від радянських часів був розташований популярний у цьому районі гастроном "Львів", нині він не працює. У житловому будинку N100 за радянських часів був промтоварний магазин Львівської залізниці й ремонт годинників, який працює донині. Крім того, за часів незалежності тут відкрили кафе "Салі". У житловому будинку N102 за часів СРСР був магазин "Взуття", відтоді тут залишилася ювелірна крамниця "Рубін", також працює магазин фото- товарів і годинників та крамниця засобів зв`язку "Титан".

У житловому будинку N104 за часів СРСР був магазин спорттоварів і продовольча крамниця, також тут працювало кафе-морозиво, яке згодом перетворили на кафе-бар "Магнолія", в цьому будинку також працює майстерня з виготовлення решіток та огорож і магазин торговельної мережі "Електромайстер". У житловому будинку N106 за радянських часів був галантерейний магазин Львівської залізниці, зараз тут містяться страхова агенція "Гарант", магазин "Культтовари", крамниця "Продукти" й торговельний центр "Універмаг". Адресу N108 за часів СРСР мав магазин "Тканини", тепер це житловий будинок на вулиці Стародубській, 1. У будинку N110 за часів СРСР був магазин "Риба", зараз тут крамниця насіння "Зелений світ" і гральні автомати. У житловому будинку N112 (Залізнична, 2) запасів СРСР працювала їдальня, тепер це кафе "Українські страви", в цьому будинку також міститься салон мобільного зв`язку "Евросеть". У житловому будинку N115 за часів СРСР була комісійна крамниця, зараз тут магазин зброї "Арсенал-Л". У будинку N117 за часів СРСР містився трикотажний магазин "Панчохи", нині - крамниці "Продукти", "Тканини", "Львівський тютюн" і меблева майстерня. Адресу N121 від польських часів має хлібокомбінат, у цьому житловому будинку також є домашній магазин "Еколан". У будинку N123 за радянських часів працював магазини "Парфумерія", зараз це - крамниця косметики й парфумерії "Вікторія", також тут є магазини "Продукти", "М`ясо-ковбаси" та гральні автомати. Адресу N123 також має Приміський залізничний вокзал на розі з вулицею Чернівецькою, відкритий 1997-го на місці товарної станції, за польських часів тут був Чернівецький двірець.

У житловому будинку N125 від часів СРСР існує відділення "Ощадбанку", також тут працює магазин "Електротовари", ательє з пошиття та ремонту хутрових виробів і ремонт годинників. Адресу N126 від часів СРСР мають Залізничний райвідділ міліції та міське відділення ДАІ. Під N132 від часів СРСР - Львівський жирокомбінат, який до часів незалежності мав назву "Жовтень". У житловому будинку N133 за часів СРСР був фотосалон, зараз тут магазин "Взуття". У будинку N135 запасів СРСР працював магазин готового жіночого одягу, зараз тут крамниця косметики "ДЦ".

Одноповерховий будинок 1950-х років N136 спорудили як дитячий садок, останніми роками він служить як житловий будинок. У будинку N137 за радянських часів містилося районне відділення з працевлаштування Радянського району, зараз тут магазин спортивного взуття й салон мобільного зв`язку Life:). У житловому будинку N139 від часів СРСР працює бібліотека для дорослих, також тут є магазини "Взуття" і "Меблі". У житловому будинку N141 за радянських часів був магазин готового чоловічого одягу, зараз тут крамниця "Промтовари". У будинку N143 від часів СРСР працює відділення "Ощадбанку", також тут міститься кафе "Млинці" й магазин "Взуття". Житлові будинки барачного типу N146 (одноповерховий) і N150 (двоповерховий) збудовано у 1950-х. У житловому будинку N151 за часів СРСР була майстерня монтажного управління, від тих часів тут також працює поштове відділення та магазин "Продукти". Під N155 розташований Привокзальний ринок, збудований у повоєнні роки поряд зі старим Городоцьким цвинтарем, на зламі XX і XXI століть територію ринку розбудували і спорудили за цією адресою торговельний центр "Привокзальний". Під N161 за радянських часів був збірний пункт працевлаштування населення, зараз на цьому місці - новозбудований житловий приватний будинок. Під N170 від часів СРСР міститься хлібозавод N2, який у 1960-1980-х мав назву макаронне виробниче об`єднання "Укрмакаронпром". У житловому будинку N171 в 1990-х роках обладнали один із перших у Львові магазинів музичних інструментів "Ямаха", зараз тут гральні автомати. У будівлі 1960-х років від часів СРСР міститься меблева фабрика "Карпати". Під N175 розташований супермаркет "Скриня", споруджений 2006-го. Адресу N176 має Львівський мотозавод, спочатку це був велосипедний завод, облаштований на місці польської велосипедної майстерні. Під N183 від польських часів міститься трамвайне депо N1. У чотириповерховому житловому будинку 1950-х років N187 від радянських часів працює магазин "Продукти" і кафе-бар.

(Закінчення в наступному п`ятничному числі "Газети)


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Городоцька-2

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Україна ОнлайнКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Libmonster

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Ілько Лемко, Городоцька-2 // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 18.04.2018. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Городоцька-2 (дата обращения: 29.03.2024).

Автор(ы) публикации - Ілько Лемко:

Ілько Лемко → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Україна Онлайн
Kyiv, Украина
868 просмотров рейтинг
18.04.2018 (2172 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
VASILY MARKUS
Каталог: История 
3 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
3 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
8 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
8 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
10 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
13 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
18 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
18 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТОРГОВО-ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ПОЛИТИКА ЕС В СРЕДИЗЕМНОМОРЬЕ: УСПЕХИ И НЕУДАЧИ
Каталог: Экономика 
27 дней(я) назад · от Petro Semidolya
SLOWING GLOBAL ECONOMY AND (SEMI)PERIPHERAL COUNTRIES
Каталог: Экономика 
33 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

Городоцька-2
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android