Libmonster ID: UA-10807


Ігрова невиліковна залежність

Ігроманія - вид розладу, що належить до групи психічних залежностей. При цьому азартна гра є подібною до наркотику. Різновидів ігрової залежності багато, але найбільш поширеними є: комп'ютерна залежність, інтернет залежність, залежність від ігрових автоматів. Людині крім основних життєвих потреб необхідне ще й задоволення. Одним зі способів його отримання є азартна гра. З низки причин потреба в задоволенні у деяких людей загострена, тому вони легко схиляються до азартних ігор і потрапляють у залежність від них.

Основні психологічні причини ігрової залежності (ігроманії):

1. Депресія

2. Сексуальна незадоволеність

Стадії ігроманії:

1 стадія. Початок формування ігрової залежності виявляється в посиленні бажання грати. При цьому боротьби мотивів "грати - не грати" ще немає, і людина може відмовитися грати навіть за наявності бажання. Усвідомлення залежності немає, тому частота ігор росте. Ставки теж ростуть. Ігрові сеанси подовжуються.

2 стадія. Ігроману все рідше вдається вольовим зусиллям заборонити собі грати. З'являється і стає напруженою боротьба мотивів "грати - не грати". Ігрові сеанси подовжуються, збільшується частота ігор. Сама гра стає нестримною. Виграш одразу іде в гру. Поведінку визначають зростаючий азарт та ілюзії ігромана: віра в своє везіння, фарт і щасливий випадок. Ігроман будує свої системи гри, виділяє "щасливі" комбінації цифр або зображень. Ігровий процес обростає ритуалами, марновірствами.

3 стадія. Ігрова залежність настільки сильна, що боротьби мотивів уже немає. Все життя зводиться до гри. Ігроман готовий грати постійно, в перервах між грою він живе в ігрових фантазіях. Гроші сприймаються як символ гри. Коротшає період стриманості і збільшується тривалість гри. Бажання грати практично незбориме. Мета гри - сама гра, незважаючи ані на великі борги, ані на можливість програшу.

Наслідки ігрової залежності:

* Зниження рівня особистості

* Великий грошовий борг

* Розпад сім'ї

* Втрата друзів

* Втрата соціального статусу

Лікування ігроманії

Лікування ігрової залежності вимагає професійного підходу. Це - не лікування в традиційному сенсі цього слова (пігулки, уколи, крапельниці.). Але й класична психотерапія не дає очікуваних результатів. Лікування ігрової залежності - складний багатоступінчастий процес.

На першому етапі лікування ігрової залежності необхідна чітка визначеність з боку всіх зацікавлених осіб (близьких, родичів, друзів) щодо того, що ігрова залежність - це хвороба. Хвора людина має потребу в період одужання в певних обмеженнях, в даному випадку - перш за все фінансових (не давати, не позичати грошей, не виплачувати борги, не провокувати легковажним ставленням до грошей і цінностей).

На другому етапі настає черга формування контракту між самим залежним і фахівцями, готовими йому допомогти. З боку гравця це означає визнання того факту, що сам він не здатен владнати цю проблему (за цим визнанням завжди йдуть численні невдалі спроби упоратися) і його готовність виконувати рекомендації професіоналів.

На третьому етапі гравець під керівництвом професіоналів опрацьовує свій досвід, усвідомлює і приймає всі ті руйнівні наслідки, до яких призвела залежність, тим самим укріплюючи бажання не повертатися до минулого. Водночас він освоює нові способи поведінки в ситуаціях, що раніше однозначно пов'язувалися з грою (наприклад, у прагненні позбавитися негативних відчуттів).

На четвертому етапі опрацьовуються проблеми, що виникли в сім'ї, з друзями, колегами в результаті ігроманії. Багато що слід відновити або наново створити. Необхідно також розробити план соціальної реабілітації.

І наприкінці процесу лікування, на п'ятому етапі, гравець за допомогою фахівців складає і сам згодом реалізує постлікувальний план одужання, спираючись на власні, а також всі можливі зовнішні ресурси.

* * *

ДУМКА ЕКСПЕРТІВ

Данило Гетманцев,

Доцент кафедри конституційного і адміністративного права КНУ ім. Тараса Шевченка - щодо проблем правового регулювання діяльності з організації азартних ігор на гральних автоматах та в цілому в Україні:

- Проблема обмеження розвитку грального бізнесу завжди була актуальною для будь-якої держави, що вважає себе більш-менш цивілізованою. Адже саме гральний бізнес найчастіше пов'язаний з махінаціями та шахрайством його організаторів. Насамперед, це стосується гральних автоматів. Сьогодні вони встановлюються під відкритим небом, без одержання будь-яких дозволів, у людних місцях. Як наслідок - на них тепер грають навіть діти. При цьому, державі не сплачуються жодні податки та збори від цієї діяльності. Різноманітні приватні підприємці, товариства і просто фізичні особи без будь-якого узаконеного підприємницького статусу, переважно напівлегально, просто експлуатують гральні автомати, не додержуючись при цьому будь-яких правил роботи на ринку. Кожний громадянин України, незалежно від місця проживання, наразі знає, де можна зіграти на гральних автоматах, не виходячи за межі свого мікрорайону. Ситуація просто вражає. А виправити її може тільки максимально жорстке законодавство, якого сьогодні у нашій країні немає. Розвиток нелегального грального бізнесу вже породив проблему, пов'язану з неможливістю врегулювати цей вид діяльності ані на рівні закону, ані на рівні підзаконних актів. Звичайно ж, суб'єктам грального бізнесу вигідна неврегульова-ність ринку, в першу чергу, через можливість працювати у над- прибуткових умовах звільнення від оподаткування, які надає їм сучасний стан нормативно-правового регулювання галузі.

Сергій Третьяков,

Голова Української асоціації діячів грального бізнесу - щодо існування та розвитку грального бізнесу в Україні:

- Сьогодні у нашій державі така рентабельна галузь, як ігорний бізнес, елементарно не контролюється, а більшість суб'єктів працюють без торгових патентів і ліцензій. Тобто працюють нелегально. За підрахунками експертів, з трьох ігрових автоматів, що працюють в Україні, два працюють нелегально. При цьому обсяг прибутків, що їх одержують власники гральних автоматів, тільки за приблизними підрахунками у 2006 році сягнув більше 560 млн. грн. Справжній бум гральних автоматів розпочався ще у 2003 році, коли плата за патент на встановлення грального автомату становила 700 грн., а одержувати ліцензію взагалі не було потрібно. Збагнувши смак легких грошей, підприємці розпочали вже після збільшення плати за патент встановлювати по три-чотири гральні автомати на один патент, вирішуючи усі питання з контролюючими органами, як то кажуть, "на місці". Тому гральні автомати продовжують розповсюджуватись без будь-яких реальних обмежень.

* * *

РІШЕННЯ

До початку нового навчального року біля шкіл та дитсадків мають прибрати "одноруких бандитів"

За дорученням Київського міського голови Леоніда Черновецького, до початку нового навчального року в столиці мають навести лад з ігровим бізнесом: прибрати незаконно встановлені гральні автомати та інші аналогічні пристрої біля міських шкіл, дитсадків, поліклінік, аптек, житлових будинків. На сьогоднішній день у Києві тривають щоденні перевірки щодо дотримання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації і утримання тоталізаторів та ігрових автоматів.

Хоча ці умови було затверджено ще на початку листопада минулого року, протягом наступних трьох місяців, передбачених в умовах, далеко не всі бізнесмени подали належний пакет документів на отримання відповідних ліцензій. Адже більшість ігрових автоматів розташовано всупереч затвердженим правилам, за якими функціонувати вони мають лише в спеціалізованих закладах і на відстані мінімум 150 метрів від шкіл, дитсадків та інших об'єктів соціально-громадського значення. За словами першого заступника Київського міського голови Дениса Басса, таким чином міська влада, насамперед, дбає про захист дітей і підлітків від азартної залежності.

За інформацією Головного управління з питань регуляторної політики та підприємництва, представники управління з боротьби з організованою злочинністю, податкової і пожежної служб опечатали понад 700 ігрових автоматів. Станом на 27 липня зафіксовано 218 нормативно-правових порушень. Складено 90 адміністративних протоколів, які передано до суду для подальшого реагування та знесення незаконних пристроїв. Ліцензії ж поки що отримали лише 73 суб'єкти господарської діяльності.

ДОВІДКА

На думку психоаналітиків, у цілому 5 - 8% людей від природи схильні до азарту, і цю схильність вони будуть реалізовувати, як правило, навіть у підпіллі. Саме на ці 5 - 8% відсотків і розрахований гральний бізнес - він, скоріше, не рекрутує нових гравців, а лише задовольняє потяг вже існуючих. Більше того, спеціалістами доведено, що ігрова залежність - це така сама залежність, як тютюнова чи наркотична. Як стверджують медики, гральні автомати за своєю дією на організм подібні до наркотику. Звикаючи, людина вже не може без цього обійтися. Аби позбутися залежності, потрібна допомога кваліфікованого психіатра. Але для багатьох це - не хвороба, а спосіб буття. А вплив такої "цивілізації" на багатьох членів суспільства більш ніж очевидний. До речі, помічено: там, де найбільше гральних автоматів, більше і злочинності.


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Ігрова-невиліковна-залежність

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Україна ОнлайнКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Libmonster

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Ігрова невиліковна залежність // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 19.02.2018. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/Ігрова-невиліковна-залежність (дата обращения: 24.04.2024).

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Україна Онлайн
Kyiv, Украина
2484 просмотров рейтинг
19.02.2018 (2256 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
КИТАЙ И МИРОВОЙ ФИНАНСОВЫЙ КРИЗИС
Каталог: Экономика 
14 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТУРЦИЯ: ЗАДАЧА ВСТУПЛЕНИЯ В ЕС КАК ФАКТОР ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ
Каталог: Политология 
25 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VASILY MARKUS
Каталог: История 
30 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
30 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
34 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
34 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
36 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
39 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
44 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
44 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

Ігрова невиліковна залежність
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android