Libmonster ID: UA-10743
Автор(ы) публикации: Вячеслав КУЦЕНКО


Лідер півзахисту київського "Динамо" 80-их років Іван Яремчук розповів "Вечірці" про час, проведений у столичному клубі, та розкрив секрет своєї пристрасті до більярда

Київське "Динамо" 80-их неможливо було уявити без півзахисника Івана Яремчука. Справжній боєць на футбольному полі, з реактивною швидкістю і філігранною технікою, він відразу став улюбленцем київської публіки. Пік слави футболіста - 86-ий рік, коли Іван разом із командою завоював Кубок володарів кубків і у складі збірної СРСР успішно зіграв на чемпіонаті світу в Мексиці. Тоді українського футболіста запрошували імениті європейські клуби, проте, як відомо, в ті часи радянська система забороняла спортсменам у розквіті сил їхати за кордон. Хтозна, як би склалася доля футболіста, перейди він до елітного закордонного клуба. Втім, цього не сталося. Для всіх виявилося несподіванкою, коли після завершення футбольної кар'єри Іван зайнявся спортивним більярдом.

- Іване, багато хто з ваших колишніх одноклубників перейшов на тренерську роботу, ви ж змінили амплуа футболіста на більярдиста Поясніть, будь ласка, своє неординарне рішення.

- Ще будучи футболістом київського "Динамо",потроху захопився більярдом, проте, як самі розумієте, на цю гру тоді не вистачало часу. Зараз я ні від кого не залежу, і з києм майже не розстаюся, у більярдних клубах мене зустріти найпростіше. Але ж і про футбол не забуваю, граю за команду ветеранів на першість міста. Точилися розмови навколо того, щоб запросити мене на посаду тренера-селекціонерадо "Динамо". Проте так все і залишилося на стадії "розмовного" жанру. Можливо, треба бути ініціативнішим.

- Хто з колишніх динамівців суперничав з вами на більярдному столі?

- У "Динамо" більярдом, окрім мене, ніхто не захоплювався, тому про жодну конкуренцію не йшлося. Інші футболісти у вільну хвилину надавали перевагу картам. До слова, не захоплювалися більярдом мої колеги, і коли я виступав у Росії та Ізраїлі.

- Які паралелі можна провести між футболом і більярдом?

- Як у футболі, так і в більярді, багато що вирішує холоднокровність, добре повинен бути поставлений удар, фізична підготовка теж є важливим фактором. Якось за більярдним столом провів двадцять чотири години. Чимало залежить від обраної на гру тактики. Ну і, звичайно, азарт - невід'ємний елемент будь-якої гри.

- До слова, якби існувала номінація "Містер азарт", ви сміливо могли б на неї претендувати, бо проблематично відшукати азартнішу за Івана Яремчука людину. Це допомагало вам у житті чи навпаки?

- Дивлячись у чому. Скажімо, на футбольному полі азарт лише сприяв досягненню максимальних результатів, так само й у більярді. А життя, напевно, ускладнив.

- Ви масте на увазі вашу пристрасть до казино?

- Про це вже стільки написано і сказано, що зайвий раз просто не хочеться повертатися до цієї теми.

- Чи вдалося вам повністю реалізувати свій потенціал футболіста?

- За мою кар'єру вистачало приємних миттєвостей. Ніколи не забуду святкову атмосферу після перемоги "Динамо" у Кубку володарів кубків-86. Того самого року збірна СРСР, кістяк якої становили кияни, на чемпіонаті світу в Мексиці продемонструвала футбол майбутнього, і лише суддівські помилки не дали змоги команді Валерія Лобановського посісти призове місце. Тоді провідні європейські клуби хотіли бачити мене у своєму складі. Та доля розпорядилася по-іншому...

- Гравці команд-суперників на футбольному полі з вами не церемонилися. Всім запам'ятався один гіркий епізод, коли теперішній спортивний директор мадридського "Реалу" аргентинець Хорхе Вальдано у жорсткому єдиноборстві зламав вам ногу. Ніколи не хотілося відповісти грубіянам тим самим?

- Великий Лобановський нас завжди налаштовував, щоб ми не піддавалися на провокації і не відповідали некоректними діями. За моє життя судді лише одного разу вилучили мене з поля. Це сталося, коли наприкінці 80-их динамівці зустрічалися в єврокубку з італійською "Фіорентиною". Знаменитий Роберто Баджо, який ще й досі виступає, жорстко мене атакував, я з агресивним виразом обличчя підійшов до нього і побачив перед собою червону картку. До слова, через травму я не поїхав на чемпіонат Європи-88, на якому збірна СРСР завоювала срібні медалі.

- Не один рік ви грали під керівництвом Валерія Васильовича Лобановського, що найбільше запам'яталося?

- У двадцять чотири роки я вперше поїхав з "Динамо" на тренувальний збір і відразу став гравцем основного складу. З Валерієм Васильовичем було цікаво працювати. У нього завжди на першому місці була дисципліна. Він вважався першокласним психологом, знав, коли пожартувати, а коли, навпаки, бути суворим наставником. Ми це чудово розуміли, тому ніяких образ на Лобановського ніхто не тримав.

- З ким із футболістів "Динамо" підтримували дружні стосунки?

- Перш за все, зі своїми ровесниками - Павлом Яковенком, Олександром Заваровим, Віктором Чановим, Василем Рацом, Ігорем Бєлановим.

- Крім більярду і футболу чим ще захоплюєтеся?

- Люблю нічне життя, віддаю перевагу відпочинку в клубах та на дискотеках, де із задоволенням слухаю Селін Діон і Стінга. Мені сорок сім, проте я відчуваю, що ще досить молодий, і для мене на першому місці - свобода. Пригадуєте, як в одній відомій пісні: "Главное, ребята, сердцем не стареть...". Хоча останнім часом вже замислююсь над тим, що може час уже одружитися. Та ще не зустрів таку дівчину, з якою розділив би своє життя"

Розмовляв Вячеслав КУЦЕНКО

ДОСЬЄ "ВЕЧІРКИ"

Народився 19 березня 1962 року в селі Великий Бичків Закарпатської області. Правий півзахисник. Заслужений майстер спорту СРСР з футболу. Виступав за "Дніпро" Черкаси (1979 - 1982), СКА Київ (1983 - 1984), "Динамо" Київ (1985 - 1990), "Блау-Вайсс", Німеччина (1991), "Герта", Німеччина (1992 - 1993), КАМАЗ, Набережні Челни, Росія (1994), "Хапоель", Ізраїль (1994 - 1995), "Богеміанс", Чехія (1995), "Мунайши", Казахстан (1996), "Текстильник", Росія (1996), "Ворскла" Полтава (1997 - 98). 3-разовий чемпіон СРСР, 2-разовий володар Кубка СРСР, володар Кубка Кубків-1986. У чемпіонатах СРСР провів 107 матчів - 10 голів.


© elibrary.com.ua

Постоянный адрес данной публикации:

https://elibrary.com.ua/m/articles/view/-У-Лобановського-на-першому-місці-була-дисципліна

Похожие публикации: LУкраина LWorld Y G


Публикатор:

Україна ОнлайнКонтакты и другие материалы (статьи, фото, файлы и пр.)

Официальная страница автора на Либмонстре: https://elibrary.com.ua/Libmonster

Искать материалы публикатора в системах: Либмонстр (весь мир)GoogleYandex

Постоянная ссылка для научных работ (для цитирования):

Вячеслав КУЦЕНКО, "У Лобановського на першому місці була дисципліна" // Киев: Библиотека Украины (ELIBRARY.COM.UA). Дата обновления: 05.02.2018. URL: https://elibrary.com.ua/m/articles/view/-У-Лобановського-на-першому-місці-була-дисципліна (дата обращения: 29.03.2024).

Найденный поисковым роботом источник:


Автор(ы) публикации - Вячеслав КУЦЕНКО:

Вячеслав КУЦЕНКО → другие работы, поиск: Либмонстр - УкраинаЛибмонстр - мирGoogleYandex

Комментарии:



Рецензии авторов-профессионалов
Сортировка: 
Показывать по: 
 
  • Комментариев пока нет
Похожие темы
Публикатор
Україна Онлайн
Kyiv, Украина
535 просмотров рейтинг
05.02.2018 (2243 дней(я) назад)
0 подписчиков
Рейтинг
0 голос(а,ов)
Похожие статьи
VASILY MARKUS
Каталог: История 
3 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ВАСИЛЬ МАРКУСЬ
Каталог: История 
3 дней(я) назад · от Petro Semidolya
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ: ЛАТИНСЬКА СПАДЩИНА: ПОЛЬША, ЛИТВА, РУСЬ
Каталог: Вопросы науки 
8 дней(я) назад · от Petro Semidolya
КАЗИМИР ЯҐАЙЛОВИЧ І МЕНҐЛІ ҐІРЕЙ: ВІД ДРУЗІВ ДО ВОРОГІВ
Каталог: История 
8 дней(я) назад · от Petro Semidolya
Українці, як і їхні пращури баньшунські мані – ба-ді та інші сармати-дісці (чи-ді – червоні ді, бей-ді – білі ді, жун-ді – велетні ді, шаньжуни – горяни-велетні, юечжі – гутії) за думкою стародавніх китайців є «божественним військом».
9 дней(я) назад · от Павло Даныльченко
Zhvanko L. M. Refugees of the First World War: the Ukrainian dimension (1914-1918)
Каталог: История 
12 дней(я) назад · от Petro Semidolya
АНОНІМНИЙ "КАТАФАЛК РИЦЕРСЬКИЙ" (1650 р.) ПРО ПОЧАТОК КОЗАЦЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (КАМПАНІЯ 1648 р.)
Каталог: История 
17 дней(я) назад · от Petro Semidolya
VII НАУКОВІ ЧИТАННЯ, ПРИСВЯЧЕНІ ГЕТЬМАНОВІ ІВАНОВІ ВИГОВСЬКОМУ
Каталог: Вопросы науки 
17 дней(я) назад · от Petro Semidolya
ТОРГОВО-ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ПОЛИТИКА ЕС В СРЕДИЗЕМНОМОРЬЕ: УСПЕХИ И НЕУДАЧИ
Каталог: Экономика 
26 дней(я) назад · от Petro Semidolya
SLOWING GLOBAL ECONOMY AND (SEMI)PERIPHERAL COUNTRIES
Каталог: Экономика 
32 дней(я) назад · от Petro Semidolya

Новые публикации:

Популярные у читателей:

Новинки из других стран:

ELIBRARY.COM.UA - Цифровая библиотека Эстонии

Создайте свою авторскую коллекцию статей, книг, авторских работ, биографий, фотодокументов, файлов. Сохраните навсегда своё авторское Наследие в цифровом виде. Нажмите сюда, чтобы зарегистрироваться в качестве автора.
Партнёры Библиотеки

"У Лобановського на першому місці була дисципліна"
 

Контакты редакции
Чат авторов: UA LIVE: Мы в соцсетях:

О проекте · Новости · Реклама

Цифровая библиотека Украины © Все права защищены
2009-2024, ELIBRARY.COM.UA - составная часть международной библиотечной сети Либмонстр (открыть карту)
Сохраняя наследие Украины


LIBMONSTER NETWORK ОДИН МИР - ОДНА БИБЛИОТЕКА

Россия Беларусь Украина Казахстан Молдова Таджикистан Эстония Россия-2 Беларусь-2
США-Великобритания Швеция Сербия

Создавайте и храните на Либмонстре свою авторскую коллекцию: статьи, книги, исследования. Либмонстр распространит Ваши труды по всему миру (через сеть филиалов, библиотеки-партнеры, поисковики, соцсети). Вы сможете делиться ссылкой на свой профиль с коллегами, учениками, читателями и другими заинтересованными лицами, чтобы ознакомить их со своим авторским наследием. После регистрации в Вашем распоряжении - более 100 инструментов для создания собственной авторской коллекции. Это бесплатно: так было, так есть и так будет всегда.

Скачать приложение для Android